Keskerakond: segadus liikmemaksuga tekkis tõrgetest erakondade registris

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakond selgitas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) avastatud asjaolu, et partei on kogunud liikmemaksu surnud inimestelt, tõrgetega erakondade registris.

«Seesugune olukord tekkis seoses tõrgetega mittetulundusühingute ja sihtasutuste elektroonilises registris ning sellest tulenevast infosulust,» teatas Keskerakond.

Partei selgitab pressiteates, et alates 2012. aasta detsembrist käesoleva aasta juunikuuni ei kustutatud rahvastikuregistri andmete põhjal surnud inimesi mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrist. «Sarnane tõrge ilmnes ka erakonnavahetuste puhul, kus erakonda vahetanud inimene lisati uude erakonda ning arvati välja eelmisest, kuid erakonda, millest inimene välja astus, ei informeeritud muutusest,» tõi Keskerakond võrdluseks.

Keskpartei rõhutas ka, et ERJK tõstatatud liikmemaksud hõlmavad üksnes käesoleva aasta II kvartalit ning seitsme inimese liikmemaksu kogusummas seitse eurot.

«Nende inimeste eest on tasunud liikmemaksu kas piirkonna või osakonna juhid, teadmata veel nende surmast,» selgitas Keskerakond. «Liikmemaksu tasumine teise isiku eest ei ole keelatud ning seda võimalust kasutatakse mõnikord piirkondade poolt premeerimaks ja tänamaks näiteks staažikamaid või aktiivsemaid liikmeid. Rõhutame, et kui elektroonilisest registrist informatsioon isiku surmast erakonna büroosse ei jõua ning sellest ei teavita ka lahkunu lähedased või tuttavad, siis polegi sisuliselt võimalik erakonnal sellest teada saada. Rahvastikuregistile ligipääs erakondadel puudub.»

Keskerakond lisas, et annab ERJK-le tekkinud olukorra osas vajalikud selgitused.

Täna teatas ERJK, et avastas Keskerakonna II kvartali aruandeid analüüsides liikmemaksu maksjatena seitse isikut, kes tegelikkuses on juba mõnda aega surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles