Mihkelson: lääneriikidel on raske Navalnõi kohtuotsust ignoreerida

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on lääneriikidel väga raske ignoreerida täna Venemaal langetatud süüdimõistvat kohtuotsust opositsiooniliidrile Aleksandr Navalnõi suhtes.

Mihkelson ütles Postimehele, et ta ei tahaks spekuleerida, kui karme samme lääneriigid Navalnõi kohtuotsuse pärast suhetes Venemaaga ette võtavad.

«Arvestades seda, kui suure tähelepanu all on see kohtuprotsess olnud ja arvestades kui ilmne on, et tegemist on fabritseeritud ja selgelt poliitilise kallakuga otsusega elimineerimaks Venemaa ühte tuntuimat opositsiooniliidrit, siis on lääneriikidel väga raske selles suhtes silma kinni pigistada,» lausus Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul tuleb arvestada ka sellega, et maailm on täna väga dünaamiline ja reaalpoliitiline ning on näha, kuidas lääneriikidel on oma väärtusi raske kaitsta.

«Sageli tuleb lõivu maksta ja siin on koht, kus kindlasti tuleks läbi mõelda, mis oleks kõige õigem taktika ja strateegia suhetes Venemaaga. Eestil oleks kõige tulemuslikum koostöös Euroopa Liidu ja partnerluses Ameerika Ühendriikidega jõuda selgusele, millist poliitikat Venemaa suhtes ajada tuleks,» rääkis Mihkelson.

Ta meenutas, et Venemaa on Euroopa Nõukogu liikmesriik, mis on võtnud endale kohustuse edendada õigusriigi norme.

Venemaa Kirovi linna Lenini rajooni kohus mõistis Vene opositsionääri Aleksei Navalnõi täna süüdi metsandusettevõtte Kirovless vara kelmuse teel omastamises ning määras talle karistuseks viieaastase vabadusekaotuse. Kohtunik Sergei Blinovi sõnul on Navalnõi süü tõestatud.

Kirovi linna Lenini rajooni kohus mõistis Navalnõi süüdi metsandusettevõtte Kirovless vara kelmuse teel omastamises ning määras talle karistuseks viieaastase vabadusekaotuse. Süüalune võeti kohtusaalis vahi alla.

Teise kaebealuse Pjotr Ofitserovi mõistis kohus neljaks aastaks vangi. Ofitserov võeti samuti kohtusaalis vahi alla. Mõlema süüdimõistetu käed pandi raudu.

Uurimisversiooni järgi omastas Navalnõi Kirovi oblasti nõuniku töötades koos Vjatka metsakombinaadi direktori Pjotr Ofitserovi ja ettevõtte Kirovlessi direktori Vjatšeslav Opaljoviga kelmuse teel Kirovlessi vara. Süüdistuse kohaselt varastasid mehed 2009. aasta maist kuni septembrini 10 000 kuupmeetrit metsamaterjali väärtusega 16 miljonit rubla. Samal ajal töötas Navalnõi Kirovi oblasti kuberneri Nikita Belõhhi nõunikuna.

Opaljovile määras kohus aprillis nelja-aastase tingimisi karistuse.

Kirovlessi kohtuprotsess algas 17. aprillil, kohus pidas 19 istungit.

Korruptsioonijuhtumite paljastamisega kuulsust kogunud Navalnõi peab süüdistusi president Vladimir Putini kättemaksuks Kremli kritiseerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles