Rahvaliit: roheliste saastetasud võivad elektrijaamad pankrotti viia

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaam.
Narva elektrijaam. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Rahvaliidu fraktsioon ei toeta roheliste ettepanekut saastetasude ja kütuseaktsiisi tõstmiseks, kuna selle tagajärjel väheneb märkimisväärselt inimeste toimetulekuvõime ning elektrijaamad võivad pankrotti minna.

«Saastetasude tõstmise tagajärjel tõuseb märgatavalt elektrihind, mis mõjub eeskätt eakate, lastega perede ning töö kaotanud inimeste toimetulekule,» ütles Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Mai Treial. Tema hinnangul ei ole mõistlik ka nii suuremahuline kütuseaktsiisi tõstmine, kuna see mõjutab keskustest kaugemal elavate inimeste liiklemisvõimalusi ja ettevõtluse arengut.

Erakonna teatel viib saastetasude ülemäärane kasv Eesti elektrijaamade poolt väljastatava elektri hinna liiga kõrgele, mistõttu kaotab Eesti Energia konkurentsivõime, sest avatud energiaturu tingimustes on ettevõtjatel võimalus osta elektrienergiat ka mujalt ning see võib omakorda kaasa tuua Eesti elektrijaamade pankrotistumise.

«Roheliste ettepanek on vastutustundetu, kuna keskkonnatasusid saab kasvatada majandustõusu ajal, mitte majanduslanguse tingimustes,» märkis Treial. Tema sõnul kasutavad rohelised oma positsiooni vähemusvalitsust toetades, et läbi suruda ebareaalsed nõudmised, mis süvendavad majanduskriisi veelgi.

Erakonna hinnangul viib kõik see elektrienergia konkurentsivõime langusele ning selle taga on näha soovi rajada ulatuslikke tuuleparke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles