EMT: varastatud telefoni saab koodi abil leida vaid politsei

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Sepp
Kaja Sepp Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui varastatud mobiiltelefonil on SIM-kaart vahetatud, saab telefoni asukoha tuvastada vaid politsei ja olenevalt tugijaamade tihedusest on see võimalik paarikümne meetri täpsusega, kinnitas EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Sepa sõnul saab inimene ise tuvastada oma telefoni asukoha juhul, kui telefon on sisse lülitatud ja selles on inimesele kuuluv SIM kaart, sest teenusega positsioneeritakse just kaardi asukohta. Seda saab teha mobiilifirmade iseteeninduskeskkondades, lisaks EMT-le pakub sama teenust ka Elisa.

Kui varastatud mobiiltelefonis on aga SIM-kaart vahetatud, saab sisse lülitatud ja võrkude teeninduspiirkonda jäävat telefoni leida IMEI-koodi kaudu, mida seade mobiilivõrkudele edastab. IMEI-kood (International Mobile Equipment Identity) on mobiiltelefoni unikaalne seerianumber, mille leiab telefonist või ostudokumentidelt.

Sellist andmepäringut saab teha vaid politsei ja selle kohta, kui paljudel juhtudel seda kasutatud on, EMT-l info puudub.

Kümmekonnast kuni 500 meetrini

«Positsioneerimise täpsus sõltub sellest, kus telefon asub. Linnas, kus on tugijaamade võrk tihedam, seal näitab väga täpselt, maal näitab väiksema täpsusega,» selgitas Sepp. Nii ulatub positsioneerimise täpsus paarikümnest kuni 500 meetrini.  

«Üks meie laps kaotas telefoni linnas ära ja me leidsime selle täpselt sellest lehehunnikust, kus positsioneerimissüsteem näitas seda olevat,» tõi Sepp näite. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles