Kuningas: kindlasti pole minu lavastajakarjäär lõppenud

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Neeme Kuningas.
Lavastaja Neeme Kuningas. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tänavu maikuus lõppes teater Estonia ja lavastaja Neeme Kuninga pikaajaline koostöö, Kuninga sõnul ta hetkel kiireid otsuseid ei tee ning kindlasti ta lavastamist ei jäta.

Kuninga sõnul on tal viimastel aastatel Estonias olnud vaid aastased töölepingud. «Rääkisime lepingu pikendamisest Rahvusooper Estonia peadirektori Aivar Mäega, temal ütles, et kui ma olen lavastaja töökohal, kuid lavastusi mulle pakkuda ei ole, siis on imelik mulle selle eest palka maksta ja leping sõlmida» ütles Kuningas

Kuninga sõnul on lauluteatris heal juhul neli uuslavastust hooajal ning need jagunevad paratamatult lavastajate vahel, keda teater ka reaalselt näeb neid tükke lavastamas. Ta lisas, et igal juhtkonnal on õigus oma nägemusele ning seega tuleb seda aktsepteerida.

«Ma püüan olla rahulik, kuid kahju on sellest, et minu kogemused ja selle valdkonna tundmine on alati olnud osa minu elust, võibolla võinuks leida teise võimaluse, et neid Estonia huvides rakendada,» ütles ta.

Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe kinnitab Kuninga juttu, et lavastuste puudumise tõttu pole uut lepingut sõlmitud ning lisas, et Kuninga viimane lavastus oli «Mees La Manchast» eelmisel hooajal.

Kuninga põhitöö oli tänavu maikuu lõpuni noorte lauljate koolitusprojekt, mis lõppes otsa. Mäe sõnul ei välista ta edaspidist koostööd ning võibolla tuleb järgmine aasta midagi uut, mida Kuningale pakkuda. lisas ta.

Kuningas on praegu töötuna arvele võetud ning tema sõnul ta hetkel puhkab ja ka samas tegutseb.«Mul on lihtsalt aega vaja ning selle ma enda jaoks ka võtan,» kinnitas ta.

Neeme Kuningas lõpetas 1979. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi laulja erialal ning asus end täiendama Moskva Riiklikus Teatrikunsti Instituudis, kus lõpetas lavastaja eriala. Kuningas asus Estoniasse tööle 1976. aastal, lavastajana töötab aga aastast 1985.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles