Põlva meer: linn ja vald võiks ühineda ka linnaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Pelisaar.
Georg Pelisaar. Foto: Peeter Langovits

Lahendamaks probleemi, kus linnaelanikud ei soovi uhke staatuse kaotamise tõttu naabervaldadega ühineda, võiks anda loa nimetada tekkivaid omavalitsusi ka linnadeks, tegi ettepaneku Põlva linnapea Georg Pelisaar.

«Soomes oli mõni aeg tagasi nii, et linn polnud mitte ainult tiheasustatud ala, vaid meie sõpruspiirkonda Kannuses nimetati ikka linnaks ehk kaupunkiks, aga tema ümber asuvad alad olid selle kaupunki osa,» rääkis Pelisaar ERR Uudistele.

Kuigi Soomes on nüüd kõik linnad ja vallad ametlikult omavalitsusüksustena kunnat', võiks soomlaste varasem korraldus Põlva linnapea sõnul lähivaldadega ühinemise kartust leevendada.

«Võib-olla peaksime me siis mõtlema – niisuguste pingete mahavõtmiseks –, et linna ei seostataks ainult tiheasustatud alaga, vaid võikski olla näiteks Põlva linn või Rapla linn, või ka Paide linn, mille lähiümbrus kuuluks linna haldusalasse,» ütles Pelisaar, siis oleks Põlval näiteks Mammaste eeslinn või linnaosa, Paidel aga Tarbja eeslinn.

«Linn on lihtsalt niisugune eriline nimetus, mille poole on ikka püüeldud,» ütles Pelisaar, kelle sõnul on probleem eriti tundlik Põlvas – pikaaegses alevis, mis sai linnaks alles 20 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles