Meie maalikunsti paleus

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat on lahti Leonhard Lapini tööde kohalt: «Kalevi kojutulek» (1987) ja «Kosmiline masin» (1975).
Raamat on lahti Leonhard Lapini tööde kohalt: «Kalevi kojutulek» (1987) ja «Kosmiline masin» (1975). Foto: Peeter Langovits

Kunstiteadlane Ants Juske on Pegasuse kirjastuse tellimusel teinud valiku eesti maalikunsti ja kunstnike tähelepanuväärsemast ajaloost ning kirjastus pani 52 autori 124 pilti kaante vahele. Nõnda saigi loodud «Eesti maal läbi aegade».

See on sissejuhatus meie kunstiajalukku Johann Kölerist Peeter Allikuni. Kuigi õigem oleks öelda Adamson-Ericust Toomas Vindini, sest Juske pole hakanud mingite žanrite ega kronoloogiaga mässama, vaid pannud tema jaoks tähtsamad loojad tähestiku järjekorda, et lugeja saaks endale meelepärase stiili ja kunstnikuga eelarvamusteta tutvuda. Mida autor ise raamatu ambitsioonide kohta arvab?

«Kirjastuse soov oli, et ma teeksin pildivaliku, kirjutaksin natuke kunstniku eluloost ning ka konkreetse pildi kohta,» seletab Juske. «See aitab vaatajal osata pildile läheneda. Niisugune lisateave on alati vajalik, sest me saame rohkem selle kunstniku ja maali kohta teada. Teadmata midagi kunstnikust, seda eriti abstraktse kunsti puhul, on raske ka ajastule või kontekstile laiemalt pihta panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles