Botaanikaaias saab tutvuda söödavate õitega

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna botaanikaaed kutsub 26.-28.juulini söödavate õite ja päevaliiliate näitusele, mille raames tutvustatakse aedades ja kodudes kasvavaid õistaimi, mida saab igapäevaselt kasutada toidu valmistamiseks.

Paljusid õistaimi kasvatatakse ilu pärast, aga osadel on ka söömise ja söögitegemise eesmärk. Üks tuntumaid taimi, mida juba sajandite jooksul on Eestis toiduna tarvitatud, on pärn. Söögina aga võib kasutada näiteks veel roosi, rukkilille, lõvilõuga, päevaliiliat, võõrasema, kannikesi, mungalille ja palju muudki.

Tallinna botaanikaaia metoodiku ja kuraatori Urmas Laansoo sõnul on näiteks mungalill väga maitsev ja meenutab natukene redist ning pooltooreid seemneid võib ka vürtsiks tarvitada. Tema sõnul on näiteks roos väga populaarne söögi tegemisel ning roosist tehakse näiteks mitmesuguseid hoidiseid.

Laansoo sõnul tuleb söödavate õite puhul silmas pidada, et taimi ei tohiks mürgitada ega teha kahjuritõrjet. Ta lisas, et oluline on tarvitada toiduks ainult neid õisi, mida kindlalt tuntakse ja teatakse, sest näiteks putkede ja sarikaliste puhul on nii söödavaid kui ka mürgiseid taimi ja seega on kahtluse korral soovitatav mitte tarbida.

Näituse kuraator ja metoodik Taimi Puusepp ütles, et kindlasti on õite söömise suhtes piirang. «Ei ole nii, et söön õitest kõhu täis - õielehed on pigem lisandiks, maitsestamiseks ja kaunistuseks,» kinnitas ta.

«Kindlasti ei saa öelda, et kui inimesel on kodus peenar, siis sealt võib kõike süüa, potti panna või salatiks teha,» märkis Puusepp ja lisas, et inimesed kasvatavad aias ka väga mürgiseid õistaimi nagu moon, käoking ja kukekannus.Tema sõnul ongi näituse üks eesmärke inimestele tutvustada, milliseid õisi tarbida ja mida mitte.

Kuraatorite sõnul on väga teretulnud, kui inimesed tulevad näitusele oma taimega ja soovivad teada, kas on söödav või mitte. Huvilistel, kes näitusele ei jõua, on võimalus ka pilte saata, kui mõne aias kasvava õistaime suhtes tekib küsimus, kas süüa või mitte.

Söödavate õistaimede ja päevaliiliatega on Tallinna botaanikaaias võimalik tutvuda 26.-28. juulini.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles