Rattal Tagasi EW aega

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Pullerits

Olin valmis tüütuks pedaalimiseks ja pettumuseks. Pisut rohkem kui 40 km Kagu-Eestis Mustoja mõhnastikul Värska lähistel mööda sealse kandi militaarse ajalooga paiku ei tundunud just paljutõotav.


Kartused osutusid asjatuks. Jah, esimesed 7 km Õrsava järve kaldalt lõunasse mööda vana, raputavat ja pisut liivast Kivi teed pole just suurem lust vändata. Aga teeäärsed sisukad infotahvlid, mille ees tasub tingimata peatuda ja need läbi lugeda, annavad põneva ajalootunni. Seda esiteks.

Teiseks, Piusa jõe äärde Eesti-Vene piiri lähistele jääv Lõuna­laager, 1920. aastatel Eesti kaitseväe rajatud sõjaväelinnak – õigemini, üksikud märgid, mis sellest nõukogude võimu ajal järele jäid – tasub lähemalt uurimist. Rohkem kui tosin infotahvlit aitavad silme ette maalida pildi, kui kauni linnaku olid EW kaitseväelased Säitsmemäe ja Siidsilla oru äärde rajanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles