Mart Raudsaar: Per se*

Mart Raudsaar
, Ajalehtede liidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar.
Mart Raudsaar. Foto: Sille Annuk

*) Ladina keeles: asi iseeneses. Aga mida teie siis mõtlesite?

Mõni aeg tagasi rääkis sõber mulle nõukogudeaegse anekdoodi. Suur poeet Puškin olevat tulnud õukonda, kus parajasti lauas söödi, ning olevat ukselt käratanud: «Жопа!» (tõlkes: p***e). Daamidel kukkunud lornjetid supikaussi ning kõik silmitsenud rabatult poeeti. Ilmselgelt lõbustatud Puškin pidanud dramaatilise pausi ja kostnud: «Желаю обществу приятного аппетита!» (tõlkes: soovin seltskonnale head isu). Ja pärast teist dramaatilist pausi: «Aga mida teie siis mõtlesite?»

Tõepoolest, üksnes rumal ei mõista algusest peale nalja, ning seda eriti postmodernses ühiskonnas, kus igaühel on oma tõde ja piire pole (NB! See on iroonia). Lisaks peaks neis oludes igaühel tekkima kultuurilisi antikehi. Mis siin salata, kui nägin Laagna teel sõites esimest korda rohelist silti «Mine p***i!», meenus mulle sealsamas mõned aastad varem nähtud valimisreklaam «No pasaran!». Kuna selle loosungi all esinesid sotsialistid Hispaania kodusõjas, pidi valimisreklaami alltekst piirkonna valijatele ütlema, et Eesti valitsus on fašistlik. Või vähemalt frankistlik, aga milleks süveneda üksikasjadesse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles