Kalmistuvaht jättis kirikuvara vargusest politseisse teatamata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargad murdsid sisse Rooslepa kabeli aknast, lõhkusid klaasvitriini ning varastasid hinnalised esemed.
Vargad murdsid sisse Rooslepa kabeli aknast, lõhkusid klaasvitriini ning varastasid hinnalised esemed. Foto: Noarootsi vallavalitsus

Ööl vastu teisipäeva Noarootsi Rooslepa kabelis toimunud väärtusliku kirikuvara vargust märkas juhuslik kalmistukülaline, miks sellest politseile ei teatanud aga kalmistuvaht, kelle mobiiltelefoni selle kohta teade tuli, pole teada.

Vargad olid öösel lahti murdnud rinnakõrgusel asuva kahekordse akna, lõhkunud sisemise akna klaasi, löönud kabelis puruks vitriini, kus olid kirikuesemed eksponeeritud, kirjutab Lääne Elu.

«Näha on, et oli tarvitatud jõudu, sest vitriiniklaas ei olnud tavaline,» sõnas  Noarootsi vallavanem Annika Kapp. Äraviidud esemed pole väga suured ega rasked. «Mahuksid ära banaanikasti,» sõnas Kapp.

Vallamajja teatas juhtunust juhuslik kalmistukülastaja, kes märkas, et kabeli aken on irvakil ja klaas puruks, sõnas Kapp. Kabelis oli valvesignalisatsioon, mis öösel käivitus, kuid selle kostmist lähemate majade juurde võis takistada sel ööl puhunud tugev tuul.

Miks ei teavitanud politseid kalmistuvaht, kelle mobiiltelefoni tuli sellekohane teade, ei osanud Kapp öelda. Vaht ise ei soovinud juhtunut kommenteerida.

Turvakaamerat kabelis ei olnud, see oli kavas paigaldada lähiajal.

«Alati saab teha midagi paremini, selles pole kahtlust, aga süüdi on vargad. Aus ei lähe ka siis võtma, kui vara seisab kabeli trepi peal,» sõnas Kapp.

Suur pettumus

Riguldi–Noarootsi kodukandiühingu esimees Ingegerd Lindström on vargusest löödud. «Esemed päästeti okupatsiooni eest, need olid peaaegu 70 aastat Rootsis, nüüd kaks nädalat siin ja need varastatakse,» ütles Lindström.

Lindströmi sõnul olid rootslased õnnelikud, kui said varad tagasi anda. «Aga praegu on tunne, nagu oleks keegi surnud,» ütles Lindström. Seda, et vargus võiks kahjustada kohalike ja rootsi kogukonna suhteid, ta ei usu.

Varastatud esemete hõbeda hinnaks on arvestatud 30 000 Rootsi krooni. Esemete koguväärtuse hindamiseks pöördus Kapp muinsuskaitseameti poole. Muinsuskaitseameti vallasmälestiste nõuniku Viljar Visseli sõnul tuleb hind esemete kaupa rahasse ümber arvestada ja seda lähiajal tehaksegi, kuid ülesanne on raske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles