Olde Hansas peetakse pidusöömingut koos keskaegse müsteeriumiga

Tallinncity kontrollkahvel
, toidutoimkonna toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel, 25. - 28. juulini saab Tallinna vanalinnas Olde Hansa restoranis end veel sammukese keskajale lähemale mõelda, sest koos Saksamaalt pärit kuulsa vanamuusikaansambliga  Poeta Magica etendub keskaegne müsteerium. Muidugimõista ei puudu ka mitmetunnine pidusööming, mis päädib draakoni laualekandmisega.

Olde Hansas etendub taoline müsteerium otse söömaaja kõrvale nii, et etendus on publikus ja publik etenduses. Vaatemängu on lavastanud Mari-Liis Pruul, keskaegsete tavade kohaselt toovad noored entusiastlikud näitlejad publikuni võitluse hea ja kurja vahel ning etenduse finaalist ei puudu ka  ligi neljameetripikkune lohe, mis publikus ringi lehvib.

Kogu spektaakel on lavastatud nõnda, et ka klient tunneb end rikka kaupmehehärra külalisena, sest juba uksel tervitab teda heerold, kes saabunud emandate ja isandate nimed saali välja hõikab. Raehärrasid väärt õhtusöök, mis kahele sööjale rohkem kui küllalt (kuid nagu teatas kelner, pidigi rikka mehe lauas toitu alati üle jääma)väärib eraldi kiitust -  veinis hautatud metssiga, öö läbi mooritud jänesepraad, ulukivorstid, karupraad, safranispelta on vaid mõned hurmajad kahekümnest roast.

Eelroogadena kanti lauale näiteks kadakane riimsoolaliha mädarõikahapukoorega, vutimunad, Prantsuse õukonna linnumaksahõrgutis, armas sibulamoos ning Andaluusia lõhe,  siis veel Liivimaa krahvi hapukurgid, Londoni kaupmeeste safranipikels, eriti õnnistatud oliivipuu viljad ning vürtsikaupmehe marjamoos koos ürdi-pähklisaia ja pekileiiva ning Lossi toorjuustuga.

Pearoogadena pakuti pidusöömingul praetud suitsulõhet pähklikastmes, auväärse kokk Frederiku ulukivorste viigimarjade ja mandlitega, suurkaupmees von Huecki pehmemaitseline metsloomasmoori, suurkaupmees von Wehreni jahiseltskonna maitsvat jänesepraadi, krahv von Ükskülli metsseavaagnat ning Taani kuninga Waldemar II auks valmistatud ja kõikse kallimate vürtsidega maitsestatud karu. Kiitust väärivad ka hästi maitsestatud lisandid: safrani-speldimuhedik, hautatud suitsuhapukapsad, ristirüütlite läätsemuhedik  ja ingverikaalikad. 

Kõige krooniks tuuakse külaliste ette keskaegse kokakunsti tipp--illusioontoit, mis sedakorda on peakokk Emmanuel Willelt elusuuruses põrsas, mis keskaegse kombe kohaselt on maskeeritud loheks.

Kui sööjail siis kõhus veel ruumi on (ent seda proovimata jätta oleks patt), tuuakse magustoiduks aadlike sametine hõrgutis ehk roosipuding.  Eraldi kiidusõnu väärivad ka Olde Hansa töötajad: kiirele ja täpsele teenindusele lisandub sõbralik vestlus iga kliendiga.

Enamik etenduse publikust olid välismaalased ning kahtlemata sobib keskaegne müsteerium koos hea muusika ja toitudega just vaatamiseks Tallinna külalistele, keda siia meelitanud Eesti pealinna keskaegne võlu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles