Helidest pungil mõis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinist pärit Ancient Methods toob Kõue helile tumeda industriaalse tehno radadel kulgeva helimaastiku.
Berliinist pärit Ancient Methods toob Kõue helile tumeda industriaalse tehno radadel kulgeva helimaastiku. Foto: ancientmethods.com

Laupäeval toimub Kõue mõisas teist aastat järjest muusikapidu.

Viimase suvekuu algus on suurepärane võimalus võtta igast nädalavahetusest kõik, mida enne lehtede langemist ja suve lõppu pakutakse. Kõue mõis koos emotsioonidest pakatava pargiga tõotab sel nädalavahetusel olla koht, kus visuaalne idüll kasvatatakse kokku helimaastikuga, sest tulemas on «Kõue heli 2013».

Teist aastat toimuvat festivali, mis kasvas välja süvamuusika piire kompavast festivalist Hea Uus Heli, kirjeldab korraldaja Aivar Tõnso järgmiselt: «Tahtsime olla mitmekülgsemad kui möödunud aastal ning liikuda Hea Uue Heli ja valdavalt elektrooniliste helide juurest edasi ja pakkuda laiemat muusikalist spektrit.»

13. sajandil rajatud Kõue mõis on alates 2007. aastast erakätes ning seal on kunstnikel lisaks ööbimisvõimalustele võimalik Kau akadeemias elades inspiratsiooni leida ning loometööd teha. Valmimas on skulptuuripark, kuhu tuleb Kõue kunstikeskus, ning eelmisel aastal sai seal nautida ka avangardset filmiprogrammi Lynchi, Cassavetese ja Jarmuschi filmidega. Mida seal laupäeval kuulda võib?


Tõnso tõstab esile Soome muusika underground’i popstaari Jimi Tenori, kes teeb koostööd improvisatsioonilise jazzkitarristi Kalle Kalimaga. Ühendades techno’t ja jazz’i, võib nende esinemisest kõike oodata. «Eriti võimas on Jimi koos väiksemate koosseisudega, sest nõnda oskab ta oma annet kõige paremini edasi anda.» Barcelonas, Berliinis, Londonis ja New Yorgis muusikuna karastunud Tenor ja Helsingi ning Berliini konservatooriumitest võrsunud Kalima moodustavad trio Tenors of Kalma, kelle muusikas on teatav süngus, mis vaheldub džässiliku tantsulisusega.

Neile lisab rütmi trummar Joonas Riippa, kes asendab bändis algselt mängima pidanud afrobeat’i legendi Tony Allenit. Tenors of Kalma on nii värske bänd, et nende debüüt­esinemine toimus alles 20. juulil.

Berliinist tuleb industriaalse techno artist Ancient Methods. Berliinist on mõjutusi saanud Tallinna duo Neue Einsicht ehk eesti keeles «Seniolematu sisekaemus», kes näitavad, kuidas saada pimedusest valgustatud ja luua meditatiivset muusikat, mis on mõeldud kuulamiseks suletud silmadega.

Festivalil toimub kaks plaadiesitlust. Uut materjali esitleb Blood Pavilion, mis on süngest müraduost Talbot tuttava Jarmo Nuutre elektrooniline eneseväljendus. Eriti elevil on Tõnso süvaelektrooniku ja hüpnootiliste meeleolude looja Taavi Tulevi uusimast projektist Wochtzee ning plaadist «T400», mis on Tõnso enda plaadifirma Ulmeplaadid värskeim väljalase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles