Autorite ühing ei välista Õllesummeri kohtusse kaebamist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllesummer
Õllesummer Foto: promo

Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) väitel on Õllesummeri korraldaja jätnud maksmata autoritasud nii Õllesummeri kui ka kevadel toimunud suurkontserdi eest, raha kättesaamiseks on EAÜ valmis vajadusel minema kohtuni välja.

EAÜ kliendihaldur Tõnu Kaumann ütles Postimehele, et Õllesummeri korraldaja OÜ Meediaekspress korraldas 23. veebruaril Saku suurhallis elektroonilise muusika artisti Chase & Status kontserdi, mille autoritasude tasumiseks jättis ettevõte lepingu tahtlikult sõlmimata. Sama kordus ka tänavu suvel korraldatud Õllesummeriga.

Kui palju raha autoritasudeks maksmata jäeti, on Kaumanni sõnul keeruline öelda. Seadus kohustab kontserdikorraldajat maksma ühingule 5 protsenti iga müüdud pileti pealt, kuid müüdid piletite arvu teab vaid korraldaja. Näiteks 2011. aastal oli Õllesummeri autoritasude summa ligi 15500 eurot.

Kaumanni sõnul on Meediaekspress andnud EAÜ-le teada, et lepingut ei sõlmita põhimõtte pärast. «Pakkusime lepingut korduvalt ka Õllesummeri osas, aga vastust ei tulnud mingisugust,» ütles Kaumann. Saamata jäänud raha «korstnasse ei kirjutata», sest EAÜ-d kohustavad raha maksma välislepingud.

Hansar: EAÜ juht kandib raha endale

Õllesummeri peakorraldaja Marje Hansar ütles Äripäevale, et tema jättis täiesti teadlikult ühinguga lepingu sõlmimata, sest viie protsendi arvelt toetatakse tema arvates hoopis teiste kommertsürituste korraldamist.

«Ma põhimõtteliselt ei nõustu sellise asjaga, et rahastust saavad näiteks EAÜ juhatuse esimehe Mikk Targoga seotud üritused nagu Rock Summer ja Popkooripidu,» rääkis Hansar.

«See mis temale meeldib või ei meeldi, on tema emotsiooni küsimus. Kuid litsents tuleb võtta ja autoritasud tuleb tasuda,» rõhus Kaumann seadusele. Tema sõnul on ka teised korraldajad varem autoritasusid maksmata jätnud ning neid on tulnud kohtu kaudu välja nõuda, kuid suurürituste puhul on selline käitumine esmakordne. 

«Me ei jäta seda asja niisama, kuidas see laheneb, on veel vara öelda. Kahtlemata olema valmis kohtusse minema, sest me peame ju autorite õigusi kaitsma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles