Helmandi pealinnas langetati Eesti lipp

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu langetamine Lashkar Gah's.
Eesti lipu langetamine Lashkar Gah's. Foto: Briti armee/www.mil.ee

Sel nädalavahetusel langetasid Eesti kaitseväelased Helmandi provintsipealinnas Lashkar Gah’s Eesti lipu ja kogu kaitseväe kontingent jätkab teenistust Camp Bastioni sõjaväebaasis.

«Vägede vähendamise ja väljasiirdumise protsessis on baaside sulgemine Afganistani operatsiooni loomulik osa, nii ka lippude langetamine suletavates baasides, mis on aumärgiks kõigile seal teeninud kaitseväelastele,» ütles Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann.

«Ühest küljest tähistab see ühe etapi lõppu, aga teisalt ei saa me veel loorberitele puhkama jääda, sest niikaua kuni Eesti lipp Camp Bastionis veel lehvib, kestab ISAFi operatsioon meie jaoks edasi.»

Eesti kaitseväelased on Helmandi provintsipealinnas teeninud alates 2006. aasta kevadest, mehitades sealseid ametikohti enamasti staabiohvitseride ja allohvitseridega. Jalaväeüksustest on Lashkar Gah’s teeninud Estcoy-2 ja Estcoy-7 ning lisaks veel demineerimismeeskond ja sõjaliste vaatlejate meeskond.

Helmandi väekoondise operatsioone juhtiv staap kolib augusti jooksul kogu koosseisuga Lashkar Gah’st mõnekümne kilomeetri kaugusel asuvasse Camp Bastionisse.

Camp Bastionis paikneb ka kaitseväe eelviimane lahinguüksus, Estcoy-16, mis on alates lahinguvastutuse ülevõtmisest 14. mail osalenud mitmepäevastel operatsioonidel pea igal nädalal üle terve Helmandi väekoondise vastutusala.

Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse 2014. aastal üle kohalikele üksustele. Novembris 2013 Afganistani siirduv Estcoy-17 jääb praeguste plaanide kohaselt viimaseks Eesti jalaväekompanii rotatsiooniks Lõuna-Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles