Noore õpetlase stipendiumi pälvis 12 gümnaasiumilõpetajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Noore õpetlase 4000 euro suuruse stipendiumi pälvisid tänavu 12 gümnaasiumilõpetajat, kes jätkavad oma õpinguid maailma tunnustatud ülikoolides.

Eraettevõtete, haridus- ja teadusministeeriumi ning sihtasutuse Archimedes koostöös välja antava stipendiumi fondi annetasid tänavu 17 eraisikut 26 000 eurot, haridus- ja teadusministeerium lisas omalt poolt 22 000 eurot, teatas Archimedes BNSile.

Stipendium on ühekordne toetus neile, kes alustavad sügisel õpinguid välisülikoolis esimesel kursusel. «Kulud, mis välismaal õppimisega kaasnevad, on tegelikult palju suuremad ja see ühekordne toetus aitab tudengil esimesel aastal paremini sisse elada,» ütles Archimedese stipendiumiprogrammi konsultant Kristiina Vaik.

Mitmed selleaastased stipendiumi saajad suunduvad õppima Ameerika Ühendriikide mainekatesse ülikoolidesse nagu Harvard ja Yale. USA oligi sel aastal Suurbritannia järel stipendiaatide seas poplaarseim sihtriik.

Kui kahel viimasel aastal on stipendiumi saajate hulka sattunud ülekaalukalt palju bioteaduste ja füüsikaliste loodusteaduste erialade esindajaid, siis sel aastal on stipendiaatide erialavalik mitmekesisem ja õppima minnakse näiteks ka visuaalset kommunikatsiooni, kriminoloogiat, sotsiaalteadusi, moekunsti, tsiviilehitust, füüsikat ja astronoomiat.

«Taotlejate tase on viimastel aastatel märgatavalt tõusnud ja hindajate valik seetõttu palju keerulisem,» tõdes Kristiina Vaik. «Viimasel kahel aastal on taotlejate tase olnud ühtlaselt väga kõrge. Sellise tasemega noortel ei ole keeruline sisse saada maailma tippülikoolidesse,» lisas Vaik.

Stipendiumi nõukogu liikme Tõnu Pekki sõnul on suur osa annetajatest ise õppinud väljaspool Eestit ja oskavad tänu sellele hinnata tipptasemel hariduse ja rahvusvahelise erialavõrgustiku väärtust. «Kultuuri ja majanduse elujõulisuse tagamiseks on väga tähtis toetada teadmiste ning kogemuste vahetust ning võimekate inimeste riigipiire ületavaid ambitsioone,» ütles ta. «Stipendiume anname arusaamises, et omandatud tarkusi rakendatakse pärast õpingute lõppu Eesti hüvanguks,» lisas Pekk.

Kokku laekus sihtasutusele Archimedes sel aastal 39 taotlust. Esimest korda anti noore õpetlase stipendiumi välja 2004. aastal ning tol korral valiti 28 taotleja hulgast stipendiumisaajateks kuus noort gümnaasiumilõpetajat.

Selleaastaseid edukaid kandidaate õnnitletakse 1. augustil kell 15 Tallinnas Vanalinna hariduskolleegiumi teatrisaalis toimuval endiste ja praeguste stipendiaatide ning toetajate kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles