Ühiselamu kohataotlejaid on poole enam kui koha saajaid

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango näitab, milline näeb välja ühikatuba Narva mnt 25 ühiselamus.
Tartu üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango näitab, milline näeb välja ühikatuba Narva mnt 25 ühiselamus. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Juuli lõpp on aeg, mil esmakursuslased saavad eelisjärjekorras ühiselamute vabadele kohtadele avaldusi esitama hakata. Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli üliõpilaselamutes täitusid vabad kohad loetud tundidega.

Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaselamutesse sai kohataotlusi esitama hakata alates 22. juulist. TTÜ Üliõpilasküla juhatuse esimees Jaak Kääp ütles, et neil oli tänavu pakkuda ühiselamu kohti 350 ringis ning 22. juuli hommikuks oli taotlejaid rohkem kui vabu kohti.

Kääp ütles, et hetkel on 300-400 inimest järjekorras, kuid kindlasti ei tohiks lootust kaotada, sest on taotlejaid, kes leiavad endale mõne teise variandi ja seega loobuvad kohast. Ta lisas, et järjekorras 300. kohal olev inimene võib endale tõenäoliselt juba novembris või detsembris koha saada.

Kääp sõnas, et ühiselamukohtade puudus on enamikes Tallinna kõrgkoolides probleemiks ning võib tõdeda, et ühiselamukohti on isegi viimastel aastatel vähemaks jäänud. Ära on kadunud näiteks Eesti Mereakadeemia ühiselamu Lasnamäel kui ka Tallinna Ülikooli Pärnu maantee ühiselamu, lisas ta.

«Meil on ministeeriumiga erinevad projektid käsil, seega variante tõenäoliselt tulevikus on ja lähimate aastate jooksul olukord paraneb,» kinnitas ta.

Tartu üliõpilaselamus on järjekorras ligi 500 inimest

Tartu üliõpilaskülas sai kohataotlusi esitama hakata 23. juulist ning majutusjuhi Janika Hango sõnul oli sama päeva hommikuks laekunud ligi 500 kohataotlust, kuigi kohti oli neil pakkuda 400 ringis.

Hango sõnul on praeguse seisuga laekunud avaldusi üle 900 ning seega on ligi 500 inimest järjekorras. Ta lisas veel, et tänavu on esitatud oluliselt rohkem taotlusi kui varasematel aastatel.

«Me oleme ligi 400le esimesele taotlejale pakkumised ära teinud ning iga taotlejal oli pakkumise hetkest seitse päeva aega otsustada, kas sõlmida leping või mitte, siiamaani pole väga palju neid, kes on lepingu sõlmimata jätnud, kuid muidugi ei sõlmita kõiki pakkumisi lepinguteks,» märkis ta.

Kohtade vabanemisel sõltub palju sellest, mida teevad nimekirjas eespool olijad, sest inimeste mõtted on väga muutlikud. Mõned tühistavad oma taotlused, sest said korteri või otsustavad näiteks kuskile mujale kooli minna, sõnas ta. «Kui tahetakse lihtsalt ühte kohta toas ja ükskõik millises majas, siis tavaliselt sügissemestri esimese poole jooksul me suudame midagi ka hetkel järjekorras olijatele pakkuda,» kinnitas ta.

Hango sõnul tundub sügise alguses alati, et kohti on ühikates puudu, aga jaanuaris ja veebruaris on pilt natukene teistsugune. Kevadel on tavaliselt selline olukord, kus meil on ühiselamutes vabu kohti rohkem kui taotlejaid ning seega on väga keeruline öelda, kas Tartus on ühiselamu kohtade puudus või mitte, lisas ta.

Esmakursuslased soovivad ühikaelu kogeda

Sten, kes läheb sügisest Tallinna Tehnikaülikooli mehhatroonikat õppima, andis oma ühiselamu koha soovist teada juba 22. juuli öösel. Tema sõnul otsustas valiku lähedus koolile ning TTÜ väga korralikud ühiselamud. «Meil oli sõbraga juba ammu plaan koos ühikasse minna, seega tegime mõlemad varakult avalduse ära,» lisas ta.

«Valisin elamiseks TTÜ ühiselamu, sest see asub kohe kooli juures ja tahaksin ka ühikaelu kogeda ning loodetavasti on ühiselamu odavam kui korter,» ütles TTÜsse  geenitehnoloogiat õppima asuv Steven.

Kristi, kes läheb Tartu Ülikooli majandust õppima otsustas ühika kasuks, sest soovib samuti kogeda, kuidas on elada ühiselamus ning peab elukoha lähedust õppehoonele oluliseks. «Saatsime sõbrannaga kohe pärast keskööd avaldused ära, ühte tuppa me ei saanud, aga vähemalt kõrvaltubadesse, » lisas ta.

Lauri, kes läheb Tartu õigusteadust õppima, jäi aga kohast ühikas ilma, sest saatis oma avalduse alles 25. juulil. «Tahtsin ühikasse saada, aga praegu on kõik kohad juba täidetud, kirjutasin küll internetis avalduse, kuid vastuseks tuli, et hetkel kohti pole,» märkis ta.

Tartu üliõpilaskülas tuleb renoveeritud ühiselamus keskmiselt kuus koos kommunaalkuludega välja käia 95 eurot, renoveerimata ühiselamus aga jäävad kuuarved 50 euro kanti. TTÜ üliõpilaskülas on ühe koha hind samuti ligi 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles