Autorite ühing: Õllesummeri korraldajate «trikitamine» mõjutab sadade Eesti autorite sissetulekuid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllesummer.
Õllesummer. Foto: Jelena Rudi

Õllesummeri korraldajate avaldus, et Õllesummer soovib autoritele tasu mitte maksta või lubab seda teha kunagi hiljem, on korraldajatepoolne «trikitamine», mis ei ole seaduslik ega kooskõlas heade tavadega, leiab Eesti Autorite Ühingu tegevjuht Kalev Rattus.

«Tahaksime oma pikaajalisele heale koostööpartnerile Marje Hansarile meelde tuletada, et Eesti Autorite Ühing kogub raha vaid autorite volitusel ja nende heaks. Õllesummer kui üks Eesti suurimaid ja läbi aegade tulusamaid suurüritusi on märkimisväärseks sissetulekuallikaks hinnanguliselt enam kui sajale Eesti ja välismaa autorile, kelle loomingut seal esitati,» märkis Rattus. Ta lisas, et täpseid numbreid ei ole võimalik öelda, sest Õllesummer pole vastavaid aruandeid esitanud.

Kalev Rattuse sõnul on tal Marje Hansariga olnud alati hea ja konstruktiivne läbisaamine, samuti on Õllesummer varemalt alati autoritele nende osa oma piletimüügiga teenitud tulust maksnud. «Ma ei hakka oletama, kas tänavune Õllesummer jäi tulude osas loodetust tagasihoidlikumaks ja seetõttu hakati otsima kokkuhoiu kohti ja jõuti välja autoriteni, või oli EAÜ poolt toetatud Rock Summer Õllesummeri korraldajatel pinnuks silmas, kuid päris kindlasti ei saa Marje Hansari väljaütlemisi meedias pidada piisavalt läbimõelduks.»

Rattus lisas, et Eesti Autorite Ühing toetab igal aastal sadade tuhandete eurodega erinevaid kontserdikorraldajaid, ansambleid ning muid tegevusi, millel nähakse suuremat kultuurilist perspektiivi ja mille puhul eeldatav tulu ei kata kulusid.

«EAÜ juhatus vaatab alati läbi ja vaagib iga taotlust, midagi läbipaistmatut neis otsustes pole, sest kogu info toetuste taotlemise korrast ja eraldatud toetustest on üleval EAÜ kodulehel. Keegi pole keelanud ka Õllesummeri korraldajatel meilt toetust küsida, kuid seda tuleks ikka teha enne ürituse toimumist,» ütles Rattus. Tema sõnul ei ole sellises toetuste jagamises ka rahvusvahelises mõttes midagi erandlikku, seda teevad kõik Euroopa ühingud. «Eesti probleem on pigem selles, et tulenevalt meie väikesest käibest, on need toetused kümnetes kordades väiksemad kui näiteks Soomes või Rootsis,» lisas Rattus.

Rattus märkis veel, et kohtuteest Õllesummeriga on praegu veel vara rääkida, sest tegu on mõistlike ja arusaajate inimestega, kellega loodetakse kokkuleppele jõuda ikka normaalselt. «Kuid samamoodi on ka arusaadav, et Eesti autorid, kellest paljudele on nende loodud muusika või sõnad, mis kõlavad Õllesummeri taolistel suurüritustel, oluliseks sissetulekuks, soovivad saada loogilisi põhjendusi, kui peavad oma tuludest loobuma. Seetõttu me mõistagi oleme sunnitud sellistesse «trikitamistesse» täie tähelepanuga suhtuma.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles