ESTCube jäi ellu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTCube-1 suutis kokkupõrget vältida
ESTCube-1 suutis kokkupõrget vältida Foto: Stanislav Moshkov

Ohtu põhjustanud osake möödus 245 meetri kauguselt. Satelliidi tervis on hea – patareid on laetud ning pöörlemiskiiruses pole muutuseid. 

Pöörlemiskiiruse muutumatus näitab, et polnud isegi mikroskoopilist kokkupuudet. «Muidu võinuks arvata, et kui antud osake pool millimeetrit satelliiti tabab, siis võinuks ESTCube veel ellu jääda,» ütles tudengisatelliidi programmi juhendaja Mart Noorma, kuid õnneks ei juhtunud sedagi.

Täna hommikul tuli aga ameeriklastelt uus teade, mille kohaselt saabub uus ohuhetk pühapäeval kell 8.35. Tegu on kolmkümmend korda suurema osakesega, mis pärineb vene kanderaketi küljest. «Õnneks, praegusel hinnangul möödub see prügitükk meist kolm-neli korda kaugemalt, umbes 900 meetri kauguselt,» ütles Noorma.

Täna hommikul ESTCube'i ohustanud objekt pärines sidesatelliidi ja vene sõjaväesatelliidi kokkupõrke tulemusel tekkinud metallitükkide pilvest. Lähim kontakt toimus hommikul kell 7.40. Võimaliku kokkupõrke tulemusel ei jäänuks tudengisatelliidist järgi midagi, kuna kokkupõrke tugevus võrdunuks 14 000 püssikuuli üheaegse tabamusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles