Tiiu Arro: teenimine annab enesekindlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Arro
lastepsühholoog
Tiiu Arro lastepsühholoog Foto: Liis Treimann

Suvevaheajal töötamine on lapsele heaks ettevalmistuseks täiskasvanute maailmaga kohanemisel. Isiklik kogemus aitab mõista seoste tähendusi, mida muidu ehk ei adu – kust tulevad kartulikrõpsud ja külmutatud juurviljakuubikud või kui palju kulub aega ühe euro teenimisele. Oluline, et töökogemus oleks hea ja igas mõttes eakohane. Ehkki ka väike pettumus on õpetlik ning kuulub tööelu juurde.

Suvel on tore tööl käia koos sõprade, tuttavate või koolikaaslastega. Teistsuguses olukorras õpib inimesi ja suhteid ka teise pilguga vaatama. See on omamoodi rikastav ja arendav kogemus.

Lapsed võivad ka pereringis tasulisi töid tehes teenida, sellises poolmängulises vormis, mis valmistab noori ette oma raha teenimiseks. Igal juhul peaks töö olema lapsele sobiv ja jõukohane. Eks vanemad teavad kõige paremini, mis nende lapsi motiveerib ja mis neid inimesena rikastab. Pereliikmed peaksid kõik ühtemoodi aru saama, millise kodutöö eest laps võib tasu loota, millised kuuluvad aga tema igapäevaste kohustuste hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles