Eeva Jeletsky: omamoodi külamees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tarmo Niitla

Oleme Harjumaal – külas mehel, kes praegu külarahva arvates üks kentsakas taat on, aastakümneid aga Tallinna botaanikaaia rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud teadlane oli. «Harry, sa lubasid meile oma arboreetumit tutvustada,» meenutame talle. «Lubasin,» võtab kõnetatu tooli kõrvalt kepi ja tõuseb, «lähme, kuni valge on.»

«Alguse sai minu park 1963. aastal – aasta pärast seda, kui ilmus minu esimene artikkel jahukastelistest, ja samal aastal, kui ma Tallinna botaanikaaias nendega katseid alustasin,» ütleb Harry sissejuhatuseks. Igaks juhuks täpsustab ta: «Jahukastelised on parasiitseened, kes põhjustavad taimede maapealsetel osadel valkjashalli kirme, mistõttu esmapilgul võib jääda mulje, et taimed on jahuga kaetud.»

Aegamisi, nagu iga sammuga minevikule lähemale astudes, suundub vana teadlane oma puukogu poole. «Ega ma isegi täpselt tea, palju mul neid siin praegu on,» sügab Harry mõtlikult kukalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles