Sajad noored avaldasid linnaväljakutel meelt

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varivalimiste aktsioon Tallinnas.
Varivalimiste aktsioon Tallinnas. Foto: Eesti Noorteühenduste Liit

Reedel võis maakonnakeskustes näha seismas ajalehest valmistatud ühiskondlike sõnumitega noori, kes Varivalimiste flash mob'i käigus oma arvamust avaldasid. Aktsioon päädis ideede kogumisega, kus 2 tunni jooksul koguti rahvalt vastuseid kodukoha poliitikat ja elu puudutavatele küsimustele.

Tänavaile ja väljakuile tulnud mitusada noort võtsid eri linnades kell 12 päeval välja ajalehed, kuhu olid kleebitud sõnumid sisuga: «meie metsmaasikas vajab kõigi hoolt», «mina ei ole mugavalt tuim», «ütle, kui mõtled» ja «minu Eesti on minu nägu». Pealinna noored avasid lisaks sõnumitega ajalehed ühistranspordis kell 17, äratades sel moel tähelepanu töölt koju sõitvas kodanikus.

Flash mob'ile järgnes ideede kogumine linnatänavail, kus möödakäijatega vahetult suheldes ja nende ausat arvamust küsides idandati noortes mõte isiklikust mõjust ja vastutusest.

Noorte seisukohta kolmes küsimuses uuriti kõigis Eesti maakondades:
-Kas Sind huvitab, mis Sinu kohalikus omavalitsuses toimub? Kas Sind huvitab poliitika?
-Mida Sa tahaksid oma kodukohas ehk Sinu kohalikus omavalitsuses muuta?
-Kui kohalike omavalitsuste volikogu valimistel oleks valimistel osalemise võimalus alates 16. eluaastast, siis kas midagi peaks veel muutuma koolisüsteemis või üldiselt?

Lähipäevil kogutakse erinevate maakondade noorte vastused kokku ja edastatakse ülevaade maakondlikele osaluskogudele, aidates kaasa, et head ideed ei jääks vaid ideedeks ning et siinsete noorte sõnum otsustajateni jõuaks.

Varivalimised on Eesti Noorteühenduste Liidu korraldatav poliitiliselt sõltumatu kodanikuhariduse projekt, mis teeb noortele suunatud teavitustööd ühiskondlikel teemadel, kutsudes neid ühiskonnas kaasa rääkima ja arvamust avaldama. Varivalimised toimuvad sel aastal kolmandat korda, valimissimulatsioon leiab aset 1.-9. oktoobril, mil alla 18. aastastel noortel on võimalus hääletada kohalike omavalitsuse valimiste kandidaatide poolt nii sedel- kui e-hääletusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles