Kõrgharidusreform andis noortele 4700 tasuta õppekohta lisaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Esialgsete andmete kohaselt on Eesti kõrgkoolid algavaks õppeaastaks loonud sisseastujaile 14 404 tasuta õppekohta. Eelmisel aastal oli riigieelarvelisi kohti kokku 9700, seega saab tänavu võimaluse tasuta õpinguid alustada 4700 noort rohkem kui mullu.

Kõrgharidusreformi kavandamisel hinnati, et lisarahastuse toel avavad ülikoolid täiendavalt 3500 tasuta õppekohta, teatas haridusministeerium.

«Kõrgharidusreform on vastuvõtu järgi otsustades end igati õigustanud – täiendav võimalus omandada kõrgharidus tasuta on leidnud laialdast toetust,» ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo vastuvõtunumbreid kommenteerides. «Nüüd tuleb kõrgkoolidel ja üliõpilastel pöörata peatähelepanu õppetöö kvaliteedi ja tulemuslikkuse tagamisele – muudatuste peamine eesmärk on tagada kvaliteetne haridus ning võimalusega õppida tasuta peab kaasas käima nõudlikum ja kohusetundlikum suhtumine õppetöösse,» lisas minister.

Olemasolevad andmed täienevad ning lõplikud vastuvõetute numbrid selguvad septembris. Praegu jätkab osa õppeasutusi vastuvõttu n-ö avatud ülikooli, kus alates käesolevast aastast on samuti õppekava täies mahus täitmise korral võimalus õppida tasuta. Säilib ka osakoormusega õppimise võimalus, mis on eelkõige suunatud juba töötavale inimesele.

Kokku saab eelmise aastaga võrreldes õppemaksuta kõrgharidust omandada üle 5000 üliõpilase enam. Tõusnud on huvi võõrkeelsete õppekavade vastu ning välisüliõpilaste arv kasvab.

Kõrgharidusreformi raames rakenduvad alates septembrist õppima asuvatele tudengitele vajaduspõhised õppetoetused, mis kahekordistavad õppetoetuste mahu ning toetavad eelkõige kehvema sotsiaalmajandusliku taustaga üliõpilaste õpingutele pühendumist. Riigikogu võttis ülikooliseaduse muudatused vastu mullu 10. mail ja õppetoetuste seaduse muudatused 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles