Kalamehejutte tuleb poistel kui varrukast

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve kalanduslaagri teises vahetuses õppisid Tõrva poiss Enri Udras (10, vasakul) ja Pikasillas elav Alex Reinsalu (11) ning nende kaaslased muude kalamehetarkuste kõrval ka võrgust kala välja võtma.
Võrtsjärve kalanduslaagri teises vahetuses õppisid Tõrva poiss Enri Udras (10, vasakul) ja Pikasillas elav Alex Reinsalu (11) ning nende kaaslased muude kalamehetarkuste kõrval ka võrgust kala välja võtma. Foto: Kristjan Teedema

Lapsed avardavad Võrtsjärve ääres kalanduslaagris silmaringi. Võrgu ja mõrraga saab alati kala, rääkisid kalanduslaagri poisid elutargalt ning pusisid võrku jäänud saagi kallal. Parema meelega oleks nad muidugi ussi leotanud, kuid enne töö ja siis lõbu.
 


«Kõigepealt õpime kala võrgust välja võtma, kaalume ja mõõdame nad, puhastame ning õhtupoolikul suitsutame ära,» jagas Võrtsjärve ääres Vehendis kalanduslaagrit korraldava Eesti Maaülikooli (EMÜ) Võrtsjärve õppekeskuse spetsialist Meelis Kask laagri teise vahetuse õpilastele juhtnööre.

Kui arvestada, et ükski laagriline ei mähkinud end võrku kinni, läks saagi võrgust väljavõtmine hästi. «Meie laagriliste hulgas on nii vilunud kalamehi kui ka algajaid,» selgitas Meelis Kask.

Võrtsjärve lõunatipus Pikasillas elav Alex Reinsalu ja tema sõber, sama küla poiss Olev Korb kuuluvad esimeste hulka. «Kord sain Väikesest Emajõest sellise poole meetri pikkuse haugi,» rääkis Olev Korb.

Kodus sõnnikuusse kasvatav Alex Reinsalu tõmbas paar aastat tagasi isaga samast jõest välja aga 14,2-kilose karpkala. Selle pea on pojal-isal alles ning puraka suurt soomust kannab Alex Reinsalu rahakotiga igal pool kaasas.

«Olen Võrtsu kaluri Rein Puuritsaga järvel käinud,» ütles Alex Reinsalu. «Mu isal on kah võrgu- ja mõrraluba, käin temaga mõrdasid sisse panemas ja välja võtmas.»

Ka laagriline Kristen Pärnamets (11) käib isaga kalal ja kalamehejutte on temalgi omajagu. «Isa tõmbas ükskord välja 11-kilose haugi,» rääkis poiss. Natukese aja pärast meenus talle, et isa on sel suvel Emajõest saanud omajagu angerjaid, kõik üle kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles