Missy Franklin, kuldseks näkineiuks justkui loodud

Jaan Martinson
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Missy Franklin on rõõmus ja rahul, sest võitis MMil juba kuuenda kuldmedali. Ükski naine pole ühel MMil enamat suutnud.
Missy Franklin on rõõmus ja rahul, sest võitis MMil juba kuuenda kuldmedali. Ükski naine pole ühel MMil enamat suutnud. Foto: AP/Scanpix

USA 18-aastasest imeujujast võib saada parim ja võidukaim sportlane läbi aegade.
 

Särasilmset Missy Franklinit lahutavat näkineiust vaid lõpused, kõik muu olla äsja Barcelona ujumise MMil kuus kulda võitnud ameeriklannal vee-eluks olemas. Ta on kõigest 18, kuid ainus naine, kes kroonitud üheksa korda maailmameistriks.

Lisaks hiilgavad Franklini auhinnakapis neli olümpiakulda. Siit õigustatud küsimus: kas Franklin suudab purustada Michael Phelpsi rekordid – 18 olümpiavõitu ja 26 MM-tiitlit – ning kerkida kõigi aegade suurimaks sportlaseks?

«Londoni olümpia viimasel õhtul teatas Phelps, et tema võistlemised on võisteldud,» meenutas Franklin. «Ta vaatas mulle otsa ja ütles: «Mul on kirjas 56 maailmarekordit, proovi üle lüüa!»»
Huvitav, mis lõi Phelps plika ees lauda oma rekordid, mitte medalid? Ehk oli veendunud, et Franklini kullakuhi tuleb igal juhul suurem? Igatahes asjatundjad ei näe, kes suudaks selili- ja vabaltujumise kuningannale lähiajal kannalegi astuda.

Phelpsi saabastesse Franklin astuda ei taha. Mitte et need liiga suured oleks, vaid: «Ma olen alati tahtnud olla Missy, mitte mõni teine. Olen endaga rahul. Igaüks jätab maha oma loo, igaüks on unikaalne. Keegi teine ei saa olla Phelps ega Missy.» 

Asjatundjad naeravad, et taevaisa ajas Franklinit luues midagi segamini – mõttes mõlkus delfiin, aga välja tuli plikatirts. Franklini ujuvus olla fenomenaalne, justkui kataks ta keha soomused. Tal on olemas uimed – 185 cm pikkuse piiga käte siruulatus on 193 sentimeetrit – ja lestad ehk jalanumber 47.

«Pole lihtne, kui oled teistest erinev ja poistestki suurem,» viitas Franklin Barcelonas, pärast kuue kulla võitmist, pressikonverentsil kehamõõtudele. «Nüüd tänan taevast, et sündisin sellisena, nagu sündisin, sest vastasel korral – kui mul puuduks ujuja geenid – ma siin ei seisaks, medalid kaelas.»

Ujub koos kaladega
Parameetrid polnud põhjus, miks ema Missy viieselt ujumistrenni viis – tütar lihtsalt tundis end vees suurepäraselt. Franklin naeris, et kolmesena oli ta vanemad põhjatult ära hirmutanud, kui üritas Maui rannikul snorgeldades kaunile kalale järele ujuda, et näha, kus too elab.

Läks aastat paar, kui selgus, et Franklin on võitjaks loodud: temas peitus kirglik soov olla parim ning ta oli valmis selle nimel ennastunustavalt treenima. Pisikeses Colorado ujumisklubis, millel puudus isegi oma bassein, leidus treener Todd Schmitz, kes oli samavõrd kirglik kui õpilane ning komplekt oligi koos – sealtmaalt sujus kõik kui siidi.

Treener Schmitz nimetab Franklinit fantastiliseks atleediks, ent ei pea silmas hoolealuse kehamõõte ega ujumistehnikat, vaid vaimutugevust ja oskust end vajalikul hetkel õigele lainele lülitada. «Ta ei põe ega põle, vaid võtab asju rahulikult – tuleb nagu tuleb – ja annab sellega enamikule täiskasvanutest silmad ette. Franklin elab ja võitleb, nägu naerul. Ei lase maailmal mett ega mürki mokale määrida – ei loe endast kirjutatud artikleid ega vaata telesaateid.»

Kuid, mis kõige tähtsam: Franklinil olla sisemine lüliti, tõdes Schmitz. «Kui on trenn või võistlus, siis on trenn või võistlus, ei midagi muud. Keskendumine on täielik ja täiuslik. Piisab aga tal basseinist välja astuda, kui saad aru, et tegu on tavapärase noorega, kes elab noore inimese elu. Täie gaasiga. Ent siingi on eripära. Kui võistluspäeval toimub mitu ujumist, muutub Franklin vahepeal uskumatult loiuks ning hoiab kokku iga energiapiisa.»

Tasakaal toob edu
Elus peab olema tasakaal, selgitab Franklin, miks ta käis koolis, kuigi võinuks rahulikult koduõpetaja palgata, ja siirdub nüüd California ülikooli. «Ujumine on individuaalne sport, kus sul on tundide kaupa kaaslaseks vaid tume joon basseini põhjas. Et suuta ujumiseks keskenduda, pean end sõprade keskel välja elama. Teisalt taas: vette minnes jääb muu elu kõigi murede ja rõõmudega maha. See ongi tasakaal.»

Mis aga tulevikku puutub, siis siin on asjad tasakaalust väljas: maailm loeb juba kokku Franklini tulevasi medaleid, piiga ise mitte. «Mina hüppan pukilt vette ja ujun nii kiiresti kui suudan. Eks finišis ole näha, kas mulle medal kaela riputatakse või mitte.»

Missy Franklin

•    Täisnimi: Melissa Jeanette Franklin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles