Tallinna rannikuala õhu puhtusesse investeeritakse kuni 5 miljonit eurot

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mererand Russalka lähedal.
Mererand Russalka lähedal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskkonnaministeerium on valmis Euroopa Liidu eelarve vahenditest investeerima kuni 5 miljonit eurot, et Russalkast Meriväljani ulatuval rannikualal saaks õhk puhtamaks.

Tallinna rannikuala on üle 40 kilomeetri pikk, kuid neid kohti, kus mõnusalt mere ääres aega veeta ja sporti teha, on vähe. Kõige populaarsem ja käidavam koht on Russalka juurest Meriväljani, kuid õhk, mis seal mere ääres on, ei ole just kõige meeldivam ning sellest on keskkonnaministeeriumile linnaelanikud ka korduvalt märku andnud.

«Oleme tellinud põhjaliku uuringu, kuidas Tallinna tervisesportlaste üks lemmikpaik - Russalkast Meriväljani ulatuv rannikuala - saaks aastaringselt puhta õhu,» selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus tänasel Tallinna rannikumere uuringu vahearuande tutvustamisel.

Praegusest vahearuandest on teada, et eelkõige suvise probleemi põhjustajaks on lagunevad makrovetikad, kuid samas on mõne merre suubuva sadevee toru puhul kahtlus, et nende kaudu jõuab merre ka muud reostust, ütles Pentus.

Seniste tulemuste põhjal soovitasid Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi teadlased kolme viisi rannikuala olukorra parandamiseks.

Keskkonnaministri sõnul oleks kõige tõhusam sissejooksudest merre tuleva vee puhastamine. Teise lahendusena tuuakse välja rannalt vetikate kokkuriisumine, kuid see oleks lahendus vaid Russalkast lauluväljakuni, sest edasine ala on kivine ning tehnikaga seda teha ei saa, lisas ta.

Kolmanda võimaliku lahendusena on teadlased pakkunud, et sissejooksu torusid pikendada nii, et need ulatuks kaugemale ja sügavamale lahe keskossa. Viimane vajab täiendavaid uuringuid, keskkonnamõju hindamist ja riskianalüüsi, ütles Pentus.

Tallinna rannikumere õhu puhastamise projekti lõpparuanne valmib 2014. aasta kevadeks. Keskkonnaministeeriumi sõnul võiksid 2015. aastal täiendavad tööd ja investeeringud juba täies hoos olla.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles