Mille nimel olla preester?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrzej Chyra kätkeb isa Adamit kehastades endas ühtaegu nii ülevat autoriteeti kui ka siirast ja alandlikku teenijat.
Andrzej Chyra kätkeb isa Adamit kehastades endas ühtaegu nii ülevat autoriteeti kui ka siirast ja alandlikku teenijat. Foto: Kaader filmist

Iga aastaga oma haaret laiendav ja üha enam filmifestivali kingadest välja kasvav tARTuFF näitab täna ohtul Raekoja platsil filmi «… nimel». See on eelmisel suvel Eesti kinolevis jooksnud «Naiste » režissööri Małgorzata Szumowska uusim film, kus mängib peaosa «Naistes» sadistlikku klienti kehastanud Andrzej Chyra, kes on tänavuse festivali aukülaline.

Chyra tegelane isa Adam on poisslaste katoliikliku hooldekodu preester, kes peab neile ühtaegu eeskujuks ja toeks olema ning samal ajal voitlema oma sisemiste homoseksuaalsete tunnetega. Kas peale jääb Jumal voi inimene?

Püha kuub selga ja seljast

Usk ja homoseksuaalsus on religioosses Euroopas krobe teema ning filmi esilinastust pole Poolas veel toimunud. Tartus saab oma silmaga ära kaeda filmi, mille potentsiaalse kodumaise reaktsiooni kohta ütles peategelane Chyra: «Kindlasti on inimesi, kes ei lähegi seda filmi vaatama ning ainult hauguvad silmakirjalikult, aga väga delikaatseid teemasid puudutavate filmide puhul ongi lood sedasi.

Poolas jaguneb suhtumine homoseksuaalsusesse kahte lehte nagu igal pool mujalgi, meilgi on marurahvuslasi ja konservatiive, kes selle teema teravaks ajavad, aga kindlasti pole see katoliiklust ründav film.» Religioon on tARTuFFi programmis läbivaks teemaks olnud festivali algusaegadest peale.

Esimestel aastatel korraldati konverentse religioonitolerantsusest ja kultuuridevahelistest dialoogidest ning üksteise aktsepteerimisest. Chyra mängitud Adam peab hakkama saama enese aktsepteerimisega ja kogukonnas vastupidamisega. Preestri kehastamiseks ei kasutanud näitleja mingeid erilisi meetodeid, sest see lihtsalt pole tema stiil.

Mees toetub varasematele kogemustele ning ammutab ideid ja energiat sealt. Chyra kehastas 1994. aastal poola telefilmis «Ümber pöördunud » samuti preestrit ning ütles kahte rolli vorreldes: «Kui ma esimesel korral panin endale vaimulikurüü selga, siis seekord votan ma selle n-ö seljast ära.» Huvitav on jälgida, kuidas peab vastu vaimulik, kes piinleb ilmalike ihade küüsis.

Kas selles on midagi ebanormaalset, et 21. sajandil on olemas preestrid, kes tahavad, et keegi neid kaisutaks? Koik meie ümber on muutumas liberaalsemaks, miks mitte siis katoliiklik vaimulikkondki. Diskussioon voiks tekkida selle najalt, kas üldsus on tegelikult selliseks liberaalsuseks valmis.

Küsimused kolmes filmis

Kuna filmi «… nimel» režissöör Małgorzata Szumowska ja operaator Michał Englert kirjutasid stsenaariumi koos, on just pildikeel ning noorte näitlejate ilmekus ja ehedus see, mis selle filmi puhul köidab. Religioon, homoseksuaalsus ja noorte poiste viha ei paku väga uusi emotsioone, aga Poola külaelu ühes oma Market Niagara esise folklooriga aitavad lugu väga hästi nauditavamaks muuta.

Korvaltegelased ja nende üksildus illustreerivad painajaid, millega isa Adam metsas jooksmas käies voitleb. Kui on plaanis Tartus ette votta täis filmipäev, siis «… nimel » on hea sild täna kell 19 Ekraani kinos naiseks olemist lahkava taani dokumentaalfilmi «Turning» ning hilisöisel Raekoja platsil kohalikku esilinastust tegeva prantsuse kultusrežissööri Michel Gondry fantaasiaküllase «Päevade vahu» vahel. Neid kolme linateost märgistavad küsimused nagu «Kes ma olen?», «Miks ma olen?» ja «Kuidas onnelikuks saada?».


Täna tARTuFFil

• Raekoja plats: kell 12 Just Filmi töötuba, kell 21.30 kohtumine «… nimel» peaosalise Andrzej Chyraga, kell 22 film «… nimel» (režissöör Małgorzata Szumowska), kell 23.45 film «Päevade vaht» (režissöör Michel Gondry)

• Ekraani kino: kell 19 film «Turning» (režissöör Charles Atlas)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles