Tallinnas avati esimene automuuseum

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avasid linnapea Edgar Savisaar ja Tallinna automuuseumi omanik Peeter Kalli Paldiski maanteel pealinna läbi aegade esimese automuuseumi, kus on välja pandud ligi 40 sõidukit.

Muuseumi omaniku Peeter Kalli sõnul on peaaegu igas maailma riigis olemas automuuseumid. Eesti on selles osas olnud pisut vaeslaps, sest seni on külastajaile avatud automuuseumi pidanud vaid autoentusiast Valeri Kirss, ütles ta.

Kalli sõnul on ta autosid armastanud ja taastanud kogu oma elu ja seega peab ta automuuseumi tegevust selle loomulikuks jätkuks.

Esimese auto, 1937. aastast pärineva Fiat 500 restaureeris ta 16-aastaselt. Täna on tema kogus 23 musta numbrimärgiga sõidukit, mis näitab taastamise head taset.

Kalli sõnul oli automuuseumi rajamise esmaseks eesmärgiks eelkõige ajaloohõngulistele masinatele väärilise kaitse pakkumine, märkis Kalli.

«Tallinna huvitavat ning värvikat ajalugu meenutavad mitmed üle Euroopa tuntud muuseumid, oma automuuseumi Tallinnal aga siiani polnud,» ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Linnapea sõnul on Tallinna esimeses automuuseumis väga lai väljapanek ja ta lisas, et pealinna ilmus esimene auto 117 aastat tagasi ja tänapäeval ei oskaks keegi suurlinna ilma autodeta ettegi kujutada.

Savisaar rõhutas, et see muuseum pole mõeldud vaid vanatehnika eksponeerimiseks. «Tegu on kohaga, kus on võimalik autode ja mootorrataste ajaloo kohta teadmisi omandada ning siin tegeldakse ka vanatehnika taastamisega,» märkis ta.

Väljapaneku ühes osas saab näha eri riikide tootjailt pärinevaid huvitavaid autosid: maletaja Paul Keresele kuulunud Rambler, ZIS 110 eeskujuks olnud Packard One-Eighty, Mercedes-Benz 300 W112 ja mitmed teised. Väljapaneku teises osas on nõukogude ajast pärit nostalgiaautod, mõned neist on seejuures väga haruldased.

Esimesel aastal on väljapanek ajutises näitusehallis, kuid loodetavasti saab automuuseum juba lähiaastatel endale statsionaarse maja. Automuuseum on külastajatele ametlikult avatud 9. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles