Tallinnas on oma tänav Lainel ja Pillel, Tõnul ja Kaljul

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiines asuv Laine tänav on väidetavalt nime saanud Ülemiste järve lainetest.
Kristiines asuv Laine tänav on väidetavalt nime saanud Ülemiste järve lainetest. Foto: Peeter Langovits

«Paljudel eesti nimedel on tähendus ja mitmed Tallinna tänavad, mille nimed esmapilgul võivad seostuda inimeste nimedega, on tegelikult nimetatud teistel põhjustel,» selgitas Tallinna kohanimekorraldaja Liisi Sokk.

Näiteks Kalju tänav Põhja-Tallinnas Kalamajas on tema sõnul nimetatud läheduses asuva Kalju baptistikoguduse palvemaja järgi, Kristiines Järvel paiknevad Laine ja Virve tänav on nime saanud Ülemiste järve mõjul (lainetus ja virvendus). «Haaberstis Vismeistris tuleb Tõnu tänava nimi Tõnu talu nimest, samas asuva Maimu tänava nimi on aga hoopis kalandusega seotud,» rääkis Sokk.

Siiski on ka inimeste eesnimede järgi pandud tänavanimesid. «Muinasnimede sarja kuuluvad näiteks Kesklinnas Sibulakülas asuvad Lembitu ja Vambola tänav, 1920.-30. aastate eestipäraste naisenimede sarjas on Veerenni asumisse rajatavad Tiiu ja Pille tänav,» jutustas Sokk. Mütoloogia teemast tulenevad nii Põhja-Tallinnas Kalamajas paiknevad Kalevi ja Linda tänav kui ka Nõmmel Kivimäel olevad Sulevi, Olevi ja Uku tänav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles