Hispaania piirab Gibraltarit

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Hispaania ja Suurbritannia enam kui 300 aastat kestnud vaidlus Gibraltari kalju üle on viimastel nädalatel kogunud uusi tuure. Hispaania ähvardab sanktsioonidega Suurbritannia meretagusel alal seoses selle lähedale rajatud tehisrifiga. Muuhulgas on karmistatud piirikontrolli tõttu raskendatud liikumine Hispaania ja Gibraltari vahel ning kuningriik ähvardab kehtestada piiril 50-eurose liikumistasu.

Kolmapäeval pidasid Hispaania peaminister Mariano Rajoy ja tema Briti ametivend David Cameron kümneminutilise telefonivestluse, mida viimane kirjeldas konstruktiivsena. Cameroni kinnitusel pakkus Rajoy välja võimaluse piirikontrolle vähendada, ent ei teinud siiski ühtegi konkreetset ettepanekut, et kaotada seisakuid, mida Briti suursaadik Hispaanias nimetas ebaproportsionaalseks.

Pärast vestlust Cameroniga tegi Rajoy aga avalduse, kus väljendas muuhulgas soovi leida probleemidele kiire lahendus, ent kinnitas ka, et piirikontrollid jätkuvad ning pole seotud rifi paigaldamisega. Veel ütles ta, et Gibraltari ühepoolne otsus paigaldada Algerciase lahte betoonplokkidest tehisriff on vastuvõetamatu, edastas ajaleht El Pais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles