500-krooni-mehe jälgedes

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Pullerits

Ega Carl Robert Jakobsoni pilti ikka asjata viiesajakroonisele pandud. Istuge Pärnumaa idaservas Kurgjal, seal, kus talle kuulunud maadel asub Pärnu jõe kaldal suur ja sisukas talumuuseum, ratta selga ning asuge läbi metsade kitsal rajal Suure-Jaani poole pedaalima.

Kui jalad kastesest kõrgest heinast niisked ning juurikad ja mättad teie tagumikku rattasadulas piisavalt kolkinud (ja olgu tunnistatud, et ühel palkidega täidetud soisel kohal lendasin libeduse tõttu külili, ai-ai!) ja kilomeetripostid ei möödu sugugi lenneldes, siis mõelge: Jakobson pidi ikka olema üks sitke vend, kui käis mööda seesugust teed Viljandisse Sakalat toimetama.

Kurgjalt Viljandisse on umbes 40 km. Sakala tee, mida mööda Jakobson oma retke kodukandist alustas, on nüüd vaid tosin kilomeetrit pikk. Aga olgu hoiatatud: pehmodele see ei ole!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles