Tallinna volikogu otsustas valimisseaduse vaidlustada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Priit Simson.

Tallinna linnavolikogu otsustas taotleda riigikohtult, et tunnistataks kehtetuks kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse säte, mis välistab pealinnas valimiste läbiviimise üheainsa valmisringkonnana.


«Kuigi riigikogu on kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust (KOVVS) korduvalt muutnud, on selles siiski kõrvaldamata vastuolu põhiseadusega. 1. mail 2009 jõustunud KOVVSi muudatused tõid kaasa täiendava vastuolu põhiseadusega,» väidetakse otsuse seletuskirjas.

Riigikohtus vaidlustatava sätte kohaselt moodustab üle 300 000 elanikuga kohaliku omavalitsuse üksus volikogu valimistel kaheksa valimisringkonda. Sellega rikutakse Tallinna hinnangul põhiseadusest tulenevat kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigust - omavalitsuse kaalutlusvabadust moodustada valimisringkonnad vastavuses kohalike oludega ning muuta valimisringkondade piire olude muutumisel.

Linnavolikogu hinnangul rikuvad vaidlustatavad sätted demokraatia põhimõtet ning valimiste ühetaolisuse põhimõtet. Vastavate seadusesätete muutmine on volikogu hinnangul kantud eesmärgist mõjutada valimistulemusi poliitilise jõu kasuks, vahendas Raepress.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles