Tallinnas süttib vaid paar jaanituld

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Tallinnas tehakse 23. juunil jaanituld Stroomi rannas, Eesti Vabaõhumuuseumis ja Aegna saarel.


Viimane kuulub formaalselt Tallinna kesklinna koosseisu. Pidu algab Aegnal 23. juunil õhtul kell kaheksa ja pakub mitmekesist lusti ning traditsioonilist meelelahutust kõigile pisipõnnist vanamemmeni, teatas kesklinna valitsusse pressiesindaja Madis-Ilmar Salum.



MTÜ Jätkusuutlik Aegna korraldab kesklinna valitsuse toetusel traditsioonilise avaliku jaanipäeva saare sadama kaldaäärsel, kuhu on oodatud kõik huvilised nii saarelt kui ka mandrilt. «Kotijooks, saapaviskamine ning teised lõbusad rahvalikud külamängud leiavad aset terve õhtu jooksul ning parimaid ootavad ka erinevad autasud. Oma esimese täis tegevusõhtu saab mullu sügisel püstitatud suur kiik,» teatas Salum.



23. juunil väljub Aegna liinil sõitev laev Juku Linnahalli sadamast tavapärase graafiku järgi. Pileteid on võimalik osta Linnahalli sadamas asuvast Lindaliini kassast, Tallinna Kaubamajast ning Juku laevalt. Edasi-tagasi täispilet maksab 95 ja ühe suuna pilet 65 krooni. Edasi-tagasi sooduspilet (õpilased, pensionärid, represseeritud) maksab 60 ja ühe suuna sooduspilet 35 krooni.

Eesti Vabaõhumuuseumis peetakse 23. juunil kolm erineva programmiga jaanipidu, teatas Raepress. Kiigeplatsi rahvamuusika lava juures süüdatakse jaanituli kell 19.15. Kaasa saab elada humoorika muusikakollektiivi Pärnu Poisid lugudele ning tantsida oma 20. sünnipäeva tähistava Väikeste Lõõtspillide Ühingu pillilugude järgi.

Külaväljakul toimub kell 20 jaanitule süütamine ja õhtu jooksul tutvustatakse vanu pille ja pillilugusid, õpitakse tantse ja saadakse selgeks vanad pulmakombed. Külaväljakul elustub 1929. aasta kontsertõhtu, etendub August Pulsti humoorikas külajant Prillitohter.

Nätsi tuuliku juures toimub 1969 aasta jaanilaupäev, kus tähistatakse Külvaja kolhoosis 100. juubelilaulupidu. Selleks kantakse ette selleks valmistatud laule. Esinevad klounid Piip ja Tuut, Nõmme naiskoor ja rahvamuusikakollektiiv Törts. Lisaks on kavas traditsiooniline tuletoomise-rongkäik, sukapaelte punumine, rahvalikud mängud-tantsud ja lasteõu.

Põhja-Tallinna suur jaanituli leiab aset traditsiooniliselt Stroomi rannas kell 18-23, rahvale esineb Renxx. Lasteprogrammi viivad läbi jõuluvana, Limpa ja lõbus jaanitroll. Spordiüritustest on kavas rannaribajooks.

Jüriöö pargis 23. juunil peetaval võidupüha tähistamise tseremoonial pakutakse rahvale tasuta sõdurisuppi ja õlut. Kell 14 algaval tseremoonial võtavad Tallinna linnaosad vastu võidutule, mille Eesti vabariigi president Toomas Hendrik Ilves süütab tänavu Jõgeval.

Lisaks pidulikule tseremooniale, kus kõne peavad Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Kaitseliidu Tallinna maleva pealik Eduard Nikkari ja teised, antakse soovijatele ka kõhutäidet ja kesvamärjukest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles