Tänavune Erna retk tuleb lühem, kuid intensiivsem

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eel-Erna rivistus ja ettevalmistused Valgamaal Metsnikul.
Eel-Erna rivistus ja ettevalmistused Valgamaal Metsnikul. Foto: Sven Andreson / Valgamaalane

Okupatsioonide muuseumis toimunud briifingul loosisid «Erna 2009» osalevate võistkondade esindajad välja stardijärjekorra.


Erna Retk 2009 toimub sel aastal ajavahemikus 5.-8. august ning algab traditsioonilise dessandiga Eesti mereväe laevadelt Salmistu rannas. Maailma ühe raskeima sõjalis-sportliku võistluse korralduses on tänavu olulisi muudatusi.

Võistlus on sel aastal kestvuselt ja trassi pikkuselt lühem, kuid Erna Seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul oluliselt intensiivsem, sest võistlejatele pandud ülesandeid ei ole vähem, vaid mahutatud lühemasse ajavahemikku.

Võistlejad peavad luuretrassil lahendama erinevaid sõduritarkust nõudvaid ülesandeid vastutegevuse tingimustes ning liikuma maastikul nähtamatult, kasutamata teedevõrku. Võistluste lõpetamine toimub erinevalt varasematest aastatest aga mitte Kautlas vaid KV keskpolügoni teeninduslinnakus Läsnal.

Osalejaid on hetke seisuga kokku 29 nii Eesti jõustruktuuridest kui ka välisvõistkonnad Soomest, Hollandist, Taanist,Saksamaalt, Poolast ja Iirimaalt. Võistkondade arv võib aga muutuda kuna nii mõnigi eelnevalt registreerunud võistkond on teatanud käsust siirduda Afganistaani. Vaatlejad on tänavu Hiinast ja Rootsist. Traditsiooniliselt on Erna kohtunikud sinibaretid Soomest, Rootsist, Taanist ja Norrast. Erna 2009 peakohtunik on USA maavägede atashee Eestis major Robert Schaefer. «Erna Retk 2009» ülem on KL ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste, operatiivstaapi juhib aga KL Tartu maleva pealik major Ülar Vomm.

Arvult 16. Erna Retkega meenutatakse Soome sõjaväes teeninud eestlastest vabatahtlike luureretke okupeeritud Eesti tagalasse 1941 aasta sõjasuvel ja nende võitlust hävituspataljonide ning NKVD vägedega, mille tulemusel päästeti tuhandeid sõjapõgenikke kindlast surmast punaste käe läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles