Kuidas minna edasi, kui armastus saab otsa?

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhet võib aidata hoida ühiste toetuspunktide leidmine, näiteks ühine hobi. Pildil naudivad paarid muusikat Viljandi ­folgil.
Suhet võib aidata hoida ühiste toetuspunktide leidmine, näiteks ühine hobi. Pildil naudivad paarid muusikat Viljandi ­folgil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii perede nõustamisega tegelevad psühholoogid kui ka lahutusi korraldavad juristid on oma küsimusele, miks küll kaks kena inimest otsustasid lahku minna, tihti saanud vastuseks, et armastus sai otsa. See paneb küsima, mis see armastus üldse on – kuidas tekib ja kaob ning mis siis edasi saab, kui seda kõikehaaravat ilusat tunnet enam tõesti ei ole?

«No ma olen aru saanud, et armastus tekibki või ei tekigi siis, kui armumine on otsa saanud. Kui suuremad kired on vaibunud, aga ei ole kadunud see kõikevaldav tunne, et tahad teise inimesega jätkuvalt koos olla. Ma ei oskagi kirjeldada seda hästi, aga midagi sellist, et see tunne ja rõõm teisest inimesest ei mahu enda sisse ära. Kui vähemalt aeg-ajaltki tekib selline tunne, siis see vist on armastus. Ja kui see tunne tekib mõlemal poolel, on veel eriti hästi,» sõnastab oma arusaama armastusest õnnelikult abielus olev kolme lapse ema Ave.

Sõna «armastus» võidakse kasutada mitut moodi. Enamikus keeltes ei ole eraldi väljendeid mehe armastuse kohta naise vastu, ema armastuse kohta lapse vastu, armastuse kohta kodumaa või raha vastu. Tavaliselt peetakse armastusest kõneldes silmas siiski erootilis-romantilist tunnet kahe inimese vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles