IRL ei võtnud Illakut vastu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Illak on Tartu Ülikooliga seotud olnud ligi 15 aastat.
Riho Illak on Tartu Ülikooliga seotud olnud ligi 15 aastat. Foto: Sille Annuk

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tartu piirkonna juhi Peeter Laursoni sõnul ei kinnitatud Illakut IRLi Tartu piirkonna liikmeks, kuna ta esitas eestseisusele valeandmeid. Nimelt märkis ta enda soovitajaks erakonna esimehe Urmas Reinsalu. Illak ei salanud, et võis Reinsalust valesti aru saada. Mehed kohtusid aasta alguses ning vestlesid Tartu elu edendamise teemal. Reinsalu öelnud, et erakonna siseküsimustes kaasarääkimiseks tuleks tal parteiga liituda. Illak võttis seda aga soovitusena.

Piirkonna juhatuse esimees lisas, et see polnud ainus põhjus, miks Illakut ei kinnitatud. «Lähtudes Arvo Pesti koostatud raamatust («Dissidentlik liikumine Eestis aastatel 1972–1987» – toim) ja Lagle Pareku mälestustest… Kui see peaks tõde olema, siis ma ei näe, et sellise minevikuga KGB tegevusele kaasaaitajal meie erakonnas kohta oleks,» rääkis Laurson.

Võimalik KGB-minevik polnud aga Illakule antud eitava vastuse otsene põhjus. Kas tõeste andmete esitamise korral oleks Illak vastu võetud? «Ei oleks pruukinud,» ütles Laurson. «Illaku suhtes on mitmeid asju, mille pärast me teda ilmselt erakonda ei soovi,» rääkis Laurson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles