Juhtkiri: mida riigireeturi tabamine meile näitab?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esiteks osutab uudis riigireetmises kahtlustatava tabamisest selgelt, et Venemaa luureteenistused on Eestis vägagi aktiivsed. Nii Veitmani, Dressenite kui ka Simmi juhtumist näeme, et neil on korda läinud värvata siin riigiametnikke, sealhulgas vastuluurega tegeleva kapo töötajaid.

Teiseks näitab riigireeturi(te) tabamine Eesti vastuluure võimekust. Kaitsepolitsei suudab avastada reetureid ka oma organisatsiooni seest.

Kolmandaks tuleb märkida seda, et Eestile on kombeks saanud riigireetmise juhtumeid avalikustada ning ollakse valmis vastase kasuks töötanud reetureid kohtu ette tooma. Tõsi, avalikustamine ei ulatu ka Eestis kõigi põnevate üksikasjadeni, sest nii Dressenite kui ka Simmi süüasja materjalid on viieks aastakümneks salastatud. Siiski näitab nende juhtumite avalikkuse ette toomine pigem Eesti praeguseks saavutatud tugevust kui nõrkust. Näitab seda nii kõigile kodanikele kui ka neile, kes on ühel või teisel viisil sattunud välisriikide luureorganisatsioonide surve ja ahvatluste alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles