Sotsid algatasid tuuleparkide ja telefonimastide maksustamise

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraatorid Pakri poolsaarel Paldiski lähedal.
Tuulegeneraatorid Pakri poolsaarel Paldiski lähedal. Foto: Küllike Rooväli

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) algatas riigikogus eelnõu tehnorajatisemaksu kehtestamiseks, mis tähendaks kuni 250 000 krooni suurust maksu näiteks uue tuulegeneraatori või mobiilsidemasti rajamisel.

Riigikokku kuuluva SDE liikme Kalev Kotkase sõnul on eelnõu peamiseks eesmärgiks see, et kogukonnale kasu mitte toova ehitist oleks võimalik läbi uue maksu kogukonnale kuidagi kasulikumaks muuta.

«Idee sai alguse sellest, et Hiiumaale planeeriti 500 generaatoriga tuulepark, mille kogu toodang läheb Rootsi ja tulu Venemaale ning kohalikele jääb vaid vajadus seda visuaalset ja emotsionaalset reostust taluda,» lausus Kotkas. «Läbi maksu jääks ka Hiiumaale midagi ja oleks võimalik elanikele seda reostust kuidagi kompenseerida.»

Eelnõu kohaselt oleks tegemist kohaliku maksuga, et kohalikul omavalitsusel jääks ise otsustada, kas ta seda maksu rakendab või mitte. Maks ei või olla aastas suurem kui 250 000 krooni ning Kotkase sõnul saaks maksustada uusi ehitisi, mitte tagantjärele juba olemasolevaid.

Seadus jõustuks 2010. aasta 1. jaanuaril ehk tõsisemaks aruteluks sel teemal peaks parlamendis minema sügisel. Kotkas ütles, et kevadel, mil sotsid olid valitsuses koos Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), oli toonane kolmikliit idee põhimõtteliselt heaks kiitnud, kuid enne tegudeni jõudmist valitsus lagunes.

Kotkase sõnul usub ta siiski, et Reformierakond ja IRL toetavad tehnorajatisemaksu ka nüüd. Toonane kolmikliit lagunes eelkõige vaidluste tõttu töölepinguseaduse ning töötute uute hüvitiste üle.

Maksu alla minevateks tehnovõrkudeks ja -rajatisteks peab asjaõigusseadus kütte-, veevarustus- või kanalisatsioonitorustikku, elektroonilise side või elektrivõrku, nõrkvoolu-, küttegaasi- või elektripaigaldist või surveseadmestikku ja nende teenindamiseks vajalikke ehitisi. Seega on tehnorajatisteks ka näiteks alajaamad.

Kotkase sõnul oleks maks mõeldud ikkagi eelkõige nende rajatiste tarbeks, mis elanikke häirivad ning lisaks tuulegeneraatoritele ja mobiilsidemastidele tõi ta välja veel radarijaamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles