Punast signaalraketti võib kasutada vaid hädaolukorras

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signaalrakett. Foto on illustratiivne.
Signaalrakett. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Soojade ilmadega armastavad inimesed aega veeta looduses, erinevate siseveekogude ja mere ääres. Peomeeleolu kiputakse täiendama ilutulestiku rakettide, muuhulgas ka punaste signaalrakettide laskmisega. Tallinna merevalvekeskus manitseb punast signaalraketti kasutama vaid hädaolukorras. Muudel puhkudel on selle kasutamine keelatud ja karistatav tegevus.

Tallinna merevalvekeskus tuletab meelde, et punast värvi raketid lastuna veekogult või veekogu vahetust lähedusest, on  rahvusvaheline märguanne hädaolukorrast.

Punane langevarjuga rakett lendab 300 meetri kõrgusele, nähtavuskaugus on  kuni 40 kilomeetrit ja põleb 40 sekundit – seega on pika aja jooksul päris kaugele nähtav ja annab teada, et keegi vajab abi. Sellise raketi kasutamine muuks otstarbeks kui hädasignaaliks on keelatud ning toob endaga kaasa karistuse. Karistusseadustiku alusel võib punase signaalraketi ebaseadusliku laskmise eest karistada kuni kuni 400 eurose trahviga või arestiga.

Kõik, kes on veekogu lähistel märganud punast raketti, peavad sellest teada andma politsei- ja piirivalveameti (PPA) merevalvekeskusele või hädaabinumbril 112, kes teadet vahendab. Vastu võetud info põhjal käivitab merevalvekeskus kohe otsingu- ja päästeoperatsiooni. See tähendab seda, et piirkonda, kus punast raketti nähti, saadetakse PPA veesõiduk, vajadusel helikopter ja politseipatrull võimaliku maismaaotsingu tarbeks.

Aastate jooksul toimunud otsinguoperatsioonide käigus on selgunud, et 90 protsendil juhtumitest on olnud tegemist pahatahtlikkusega: punane rakett on lastud kas mere ääres pidutsedes, realiseerimisaja ületanud rakettide proovimiseks või niisama enda lõbustamiseks. Piirivalve merepäästetoimkonnad reageerivad kõigile teadetele, mis on edastatud seoses punase raketi märkamisega veekogu lähistel.

Merevalvekeskuste töötajad panevad kõigile südamele, et vastutustundetu punase raketi kasutamine ja sellele järgnev otsingutegevus võib pikendada abi saabumise aega tõelise abivajajani. Veel tuletavad nad meelde, et  meresõitjate, olgu nad siis lõbusõidualuste omanikud, purjelaudurid või muud veespordialade harrastajad, ohutus oleneb suurel määral neist endist – enne merele minekut tuleb olla kursis ilmastikuoludega, hinnata realistlikult oma oskusi ja meresõidu kogemust ning teada, mida teha hädaolukorras.

Samuti peab väikelaev olema varustatud nõuetekohaselt ja päästevahendeid peab jätkuma kõigile pardalolijaile. Kui vähegi võimalik, soovitab merevalvekeskus kasutada raadiojaama ja hätta sattumisel edastada kanalil 16 MAYDAY-teade ning anda teada, kellega õnnetus juhtus, kus juhtus, mis juhtus. Telefoni kasutamise võimalusel helistada Tallinna merevalvekeskusele telefonil 619 1224 või Kuressaare merevalvekeskusele 454 9700. Vahetu suhtlemise teel on võimalik abivajaja asukoht täpselt määratleda ja appi saata lähim päästeüksus. Sidevahendite puudumisel anda hädaolukorrast märku punase signaalraketiga.

Eelmise esmaspäeva seisuga on PPAle teada antud 31 punase raketi kasutamise juhtumist, möödunud aasta jooksul oli selliseid juhtumeid kokku 33.

Viimati teatati punase raketi kasutamisest Lääne-Eestis 2. augustil, mil kella 23.20 sai politsei teate, et Vormsi saarel Diby kämpingust lääne suunas on nähtud langevat punast raketti. Kella 23.35 väljus Haapsalu sadamast piirivalvekaater, et kontrollida Vormsi saare põhja ja lääne poolset mereala. Hätta sattunuid ei tuvastatud, selgitamisel on, kes raketi lasi. Lääne prefektuuri teeninduspiirkonnas on 5. augusti seisuga tulnud otsinguid seoses punase raketiga korraldada sel aastal seitsmel, möödunud aasta sama kuupäeva seisuga kuuel korral.

Pärast eelnevalt osutatud kuupäeva kasutati punast signaalraketti ka 9. augusti hilisõhtul, mil Soome lahel Aegna saare lähistel sõitis madalikule purjelaev. Sellisel juhul on punase signaalraketi kasutamine hädavajalik ja põhjendatud tegevus. Lisaks teavitati juhtunust ka telefonitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles