Aaviksoo kohtus Cesise paraadil põgusalt Zatlersiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu lahingu monument Lätis Cesises.
Võnnu lahingu monument Lätis Cesises. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales esmaspäeva ennelõunal aukülalisena Lätis Cesises Võnnu lahingu 90. aastapäeva tähistaval paraadil ja kohtus põgusalt Läti presidendi Valdis Zatlersiga.

Aaviksoo sõnul on eestlased ja lätlased uhked, et leidsid jõudu seista vastu kahele ajaloolisele vastasele.

«90 aasta tagune olgu meile eeskujuks tänagi. 20 aastat tagasi Balti ketis tõestasime, et väärime vabadust,» ütles Aaviksoo pressiesindaja teatel. «Me tunneme kohustust aidata koos liitlastega kaasa ka teiste vabadusele - see annab meile usu, et suudame jääda vabaks.»

Läti president Zatlers rõhutas Võnnu lahingu erilist tähtsust, kuna see kinnitas Eesti ja Läti iseseisvuse. «Meie vanaisad võitlesid koos, täna oleme liitlased võitluses ühiste väärtuste eest,» sõnas Läti riigipea.

Esmaspäeva hilisõhtul osaleb Aaviksoo Tallinnas Vabadussõja võidusamba avamisel.

Võnnu lahing toimus 19.-23. juunini 1919 Eesti väeosade ja Saksa Landeswehri vahel, lahingu võidupäev on Eestis riigipüha. Baltisaksa Landeswehri vastu võitlesid Eesti väed koos Põhja-Läti brigaadiga, võitsid lahingu ning vallutasid 23. juunil 1919 Cesise linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles