Aegna elanik: veetaseme tõus võib Blue Siriust ohustada

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lisaks tugevale tuulele ohustab Aegna saare lähistel karile sõitnud purjelaeva Blue Sirius ka veetaseme tõus, mis Ilmateenistuse andmeil võib olla kuni pool meetrit üle nulltaseme.

«Kui veetase tõuseb ning tuul on suunaga aluse põhja poole, võib juhtuda, et alus polegi enam nii madalikul kinni ja võib koos lainete liikumisega lahti tulla,» selgitas Aegna saare elanik Hugo Udusaar.

Udusaar ütle Postimehele, et tänaste vaatluste alusel võib öelda, et madalikul olev laev ei püsi seal enam sugugi kindlalt. «Kui võrrelda reedet ja täna hommikut, siis mastid on märksa rohkem mere poole vajunud,» ütles Udusaar.

Ta möönis, et kui vesi peaks tõusma, võivad tugevad lained aluse madalikult lahti lükata. «Kui mõni laine täna hilisõhtul või öö jooksul korraliku matsu ära paneb, pole välistatud. et laev võib liikvele minna,» ütles Udusaar. Ta lisas, et juba hommikul võis näha, kuidas mõni tugevam laine laeva vööriosa liikuma pani.

Udusaare hinnangul on kõige kriitilisemad tunnid varahommikuni, mil tuul peaks raugema.

Eesti vanim purjelaev Blue Sirius sõitis Aegna saare ja madaliku vahel karile möödunud nädala reede hilisõhtul. Pardal olnud 11 inimest, nende hulgas neli last, päästeti.

Õnnetus juhtus täielikus pimeduses, tuule kiirus oli 13 m/s ning laine kõrgus kuni kaks meetrit. Esialgse hinnangu kohaselt võis õnnetuse põhjuseks olla navigatsiooniviga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles