Eesti kandideerib Euroopa IT-agentuuri asukohamaaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP Photo/SCANPIX.

Euroopa Komisjon kiitis selle aasta 24. juunil heaks ettepaneku agentuuri loomiseks mastaapsete justiits- ja siseküsimuste IT-süsteemide haldamiseks ja arendamiseks, agentuuri asukohamaaks kandideerib ka Eesti.

Tänasel päeval on Euroopas justiits- ja siseküsimustes kasutusel mitmed suuremahulised infosüsteemid, näiteks piirikontrollis ja politseitöös kasutatav Schengeni infosüsteem või varjupaigataotlejate sõrmejälgede infosüsteem Eurodac, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Lähiajal on plaanitud võtta kasutusele ühine viisainfosüsteem ning planeerimisel on veel mitmed erinevad süsteeme. On selge, et selliste suurte infotehnoloogia projektide haldamine ning arendamine vajab uuel tasandil koordineerimist ning olema efektiivsem.

Eesti tähtsustab infotehnoloogia senisest efektiivsemat kasutamist sisejulgeoleku valdkonnas ja seetõttu peame agentuuri loomist parimaks lahenduseks.

Arvestades infotehnoloogia sektori arengut ning mainet Eestis, oleks Eesti heaks asukohamaaks sellele loodavale agentuurile. Seetõttu kavatseb valitsus esitada Eesti kandidatuuri.

Agentuuri loomiseks on vajalik komisjoni ettepaneku alusel vastu võtta Euroopa Parlamendi ja ELi Nõukogu määrus. Ettepaneku menetlemise algust on oodata sellel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles