Blue Siriuse päästjad alustasid laeva ümbruse süvendamist

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blue Sirius Aegna lähistel karil 15. augustil.
Blue Sirius Aegna lähistel karil 15. augustil. Foto: Hugo Udusaar

Purjelaeva Blue Sirius madalikult äravedamiseks tellitud ekskavaator alustas täna Aegna saare lähedal laeva äraveokoridori süvendamist, tööd kestavad ilmselt mitu päeva.

«Kopp valmistab ette äraveokoridori ja nihutab kive. See käib rahulikus tempos ja ilmselt kulub paar päeva, enne kui saab alustada laeva äravedamisega,» ütles Blue Siriuse omanik Peeter Kruusvall Postimehele.

Kruusvalli sõnul ei ole võimalik laeva äravedamise täpset aega öelda, kuna kohapeal on palju muutujaid ja väga palju sõltub sellest, milline on ilm.

«Enne ei saa midagi teha, kui kopp on pinna ette valmistanud ja siis saavad tuukrid hakata paigaldama täispuhutavaid pontoone. Ilma pontoonide abita ei ole laev kindlasti võimeline ujuma, kuna vesi on trümmis sees,» lausus Kruusvall.

Blue Sirus on kindlustatud IF Kindlustuses. Kui suure summa peale laev kindlustatud on, Kruusvall ei avalikusta. «Seda infot ei ole ma volitatud jagama. See on meie ja kindlustuse vaheline konfidentsiaalne leping,» sõnas ta.

Kindlustus ei ole seni laeva omanikele midagi maksnud ning Kruusvalli sõnul tuleb laeva päästetööd läbi viia oma kuludega.

«Kindlustus ei maksa enne midagi, kui neil on omapoolne selgus majas. Loomulikult me loodame kindlustuse positiivsele otsusele, aga me ei saa sellega praegu sajaprotsendiliselt arvestada. Hetkel peame päästetööde eest ise tasuma ja kui kindlustus leiab, et kõik on lepingupärane, siis ta mingi osa hüvitab loodetavasti,» märkis Kruusvall.

Ekskavaatorit vedav praam ja puksiir sõitsid Aegna saare lähistele Blue Siriuse juurde eile õhtul. Puksiir Kake toimetas madalikul oleva purjelaeva juurde praami, millel on Fort Ehituse ekskavaator. Laeva madalikult kättesaamist juhib Tuukritööde OÜ.

Ekskavaatori abil saab tõsta madalikult ära kive ja seal vajadusel merepõhja süvendada. Samuti on võimalik kasutada ekskavaatorit Blue Siriuse tõstmisel.

Eesti vanim purjelaev Blue Sirius sõitis Aegna saare lähedal madalikule eelmise nädala reede hilisõhtul.

22 meetri pikkune Eesti lipu all sõitev Blue Sirius on 1907. aastal Norras ehitatud vana purjelaev, mis on seal aastaid kala- ja kaubalaevana sõitnud. Vahepeal oli see Saksamaal kasutusel muuseumlaevana. Eestis oli vana purjelaev eraomanike käes hobikasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles