Huvilised saavad jälgida taastamistöid

Irina Tokareva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva aasta augustiks tuleb ennistada üle 200 meetri müüri, mille väliskiht on täiesti lagunenud.
Tuleva aasta augustiks tuleb ennistada üle 200 meetri müüri, mille väliskiht on täiesti lagunenud. Foto: Irina Tokareva

Narva muuseum korraldab ekskursioone restaureeritaval Narva Victoria bastionil, millest peaks tuleva aasta lõpuks saama linna turistimagnet.

Tuleva aasta augustis täitub 330 aastat Victoria bastioni nurgakivi panekust, kindlustust ehitati enam kui 20 aastat. Selle uuendamiseks kulub kaks aastat. Bastioni rekonstrueerimisprojekti koostaja, E&G OÜ juhataja Jüri Parovart rääkis, et bastioni lagunemise põhjustasid Pimeaia puud. «Bastioni servale istutatud puude juured rikkusid paksu sinisavikihi, mis oli pandud bastioni seina äärde niiskuse tõrjeks. Selle tõttu imbus müüridesse niiskus, mis pesi välja kive ühendanud segu, samuti lagunesid kivid,» selgitas Parovart. Osaliselt restaureeriti Narva kindlustusi eelmise sajandi 80. aastatel, siis uuendati kaks Victoria bastioni neljast seinast. Need seinad on ka 40 aasta pärast hästi säilinud, purunenud on vaid ülaosa, samuti tuli kivide vahele lisada segu ja puhastada seinad samblast ning taimedest. Praeguseks on taastatud juba enam kui 200 meetrit bastioniseina, mullast ja rämpsust on puhastatud osa siseruume – kasematte, kuhu tulevikus on plaanis korraldada ekskursioone.

Nahkhiirte koloonia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles