Taasiseseisvumise tähistamine Tallinnas: mälestuskivi avamine, rahva laulupäev, Robbie Williamsi kontsert

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti kett
Balti kett Foto: Peeter Langovits / Postimees

Taasiseseisvumise aastapäeval avavad Vilniuse, Riia ja Tallinna linnapead Harjumäel 20. augusti väljakul Balti keti mälestuskivi, pidupäev kulmineerub üldrahvaliku laulupäevaga Kadriorus.

Mälestuskivi avamisel kõnelevad Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Riia linnapea Nils Ušakovs ja Vilniuse linnapea Arturas Zuokas. Pidulik üritus algab kell 13.30.

Balti riikide ajaloos tähtsat sündmust meenutava mälestuskivi puhul on tegemist kolmeosalise skulptuuriga - teine samasugune kingiti Riia linnale ning kolmas paigaldati pidulikult Vilniusse juba tänavu 24. mail. Mälestuskivi kinkis Tallinnale Vilniuse linnavalitsus.

Leedu skulptori Gitenis Umbrasase poolt loodud mälestuskivile kinnitatud plaadil on kujutatud jalajäljed, mis sümboliseerivad Balti ketist osavõtnuid. Lisaks mälestuskivile avatakse ka selle juurde kuuluv mälestustahvel, millel on lisaks eestikeelsele selgitav tekst ka läti, leedu, inglise ja vene keeles.
Mälestuskivi avamisel annab tiibklaveril vabaõhukontserdi tuntud pianist ja helilooja Rein Rannap, kaastegev on meesvokaalansambel Ensemble Collegium Musicale.

Kell 11 esitletakse aga raekojas vastvalminud esinduslikku pildialbumit «Uus Tallinn», mis võtab kokku aastatel 2001-2013 Tallinna linnapildis toimunud positiivsed muutused. Fotodel on kujutatud 50 viimase tosina aasta jooksul linnapilti lisandunud objekti.

Kell 15 algab Kadriorus esmakordselt Tallinna laulupäev, kus astub üles tuhatkond lauljat ja pillimeest. Lisaks laulukooridele esinevad ka Liisi Koikson, Jaak Johanson, ansambel Ro:Toro jt.

Kontserdi kunstilise juhi Aarne Saluveeri sõnul on muusika Eestile rohkem kui vaid üks kunstiliik. «Muusikalise sõnumi kaudu väljendatud tung põhiõiguste, sh iseseisva riikliku vabaduse kehtestamiseks kõlas läbi kõikide aegade, mil olime võõrvõimule allutatud, ja kulmineerus laulva revolutsiooni ajal,» märgib Saluveer.

20. augusti õhtul esineb Tallinna Lauluväljakul popstaar Robbie Williams. Lauluväljak avab väravad kell 16. Publikule on avatud Mere, Oru ja Mäe väravad. Soojendaja Olly Murs alustab orienteeruvalt 19:30. Kontsert toob Tallinna liikluskorraldusse olulised muudatused, lauluväljaku ümbrus on alates pärastlõunast autoliiklusele suletud.

Taasiseseisvumise tähistamise üritustest saab kokkuvõtet vaadata Tallinna Televisioonis kell 20 algavas uudistesaates «Täna». Muuhulgas näidatakse seal ka Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja popstaar Robbie Williamsi kohtumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles