Briti võimud sundisid ajalehte materjale hävitama

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval jõudis David Miranda (vasakul) lõpuks siiski Brasiiliasse, kus ta kohtus oma partneri ajakirjanik Glenn Greenwaldiga.
Esmaspäeval jõudis David Miranda (vasakul) lõpuks siiski Brasiiliasse, kus ta kohtus oma partneri ajakirjanik Glenn Greenwaldiga. Foto: AFP/SCANPIX

Pühapäeval peeti Suurbritannias kinni Edward Snowdeni lekitatud andmeid avaldava ajakirjaniku elukaaslane.

Ajalehe Guardian toimetaja Alan Rusbridger teatas esmaspäeva õhtul Edward Snowdenilt saadud materjale avaldanud ajakirjaniku elukaaslase kinnipidamisest ajendatuna, et Suurbritannia võimud sundisid Guardiani lekitajalt saadud infot hävitama ning nõudsid sel eesmärgil ka kahe kõvaketta lõhkumist.

Rusbridger kinnitas, et kõvakettad sisaldasid infot USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ja Briti agentuuri GCHQ tegevuse kohta, ent sealjuures oli ta ka ametivõime eelnevalt informeerinud sellest, et ajalehel on veel vähemalt kaks koopiat materjalidest ning neist kumbki ei paikne Suurbritannia pinnal. Toimetaja nimetas võimude tegu mõttetuks sümbolistlikuks aktiks, mis ei peata kuidagi ajakirjanike edasist tegutsemist jälitustegevuse kajastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles