Galerii: kuidas jõuab puhas kraanivesi Tallinna kodudesse?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Ülemiste veepuhastusjaamas lahtiste uste päev, mil sanitaarkaitseala ja veepuhastusjaam olid avatud kõigile huvilistele. Lisaks toimus ümber Ülemiste järve jooks, osa sai võtta mitmetest sportlikest vabaajaveetmisvõimalustest.

Enam kui 90 protsenti pealinna asukatest (kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe, Põhja-Tallinn, Kristiine ja Haabersti) saavad joogivee Ülemiste Veepuhastusjaamast, Ülemiste järve pinnaveest.

Et järveveest saaks puhas ja joogikõlbulik vesi, puhastatakse seda veepuhastusjaamas keskkonnasõbralikke ja kaasaegseid tehnoloogiaid kasutades väga põhjalikult. Kogu veepuhastusprotsess kestab ligi 15 tundi.

Vee kvaliteedile kehtivad väga ranged seadusest tulenevad nõuded, mistõttu kontrollitakse veevõrku jõudnud vett regulaarselt. Selleks on Tallinnas 120 kontrollpunkti (enamasti avaliku kasutusega asutused nagu koolid, lasteaiad jne), kust võetakse veeproovid kahel korral kuus. See tähendab, et vett kontrollitakse kokku aastas ligi 3000 korral.

AS Tallinna Vesi tarbijate kraanidest võetud veeproovidest 99,72 protsenti vastasid esitatud nõuetele, mille pinnalt võib öelda, et kraanivee kvaliteet on võrreldav Lääne-Euroopa joogivee kvaliteedi tasemega. Alla 100 protsendi jääb näitaja põhjusel, et mõnel pool kahjustab vee kvaliteeti torustik. Sellistel puhkudel teostatakse trassipesusid või viiakse läbi muid meetmeid, et nõutav kvaliteeditase saavutada. Ülemiste veepuhastusjaamast väljub vesi aga 100-protsendiliselt kvaliteetsena.

Lisaks põhjalikele veepuhastusprotsessidele, mis veepuhastusjaamas aset leiavad, on seal töös ka Eesti üks suurimaid vee kvaliteeti kontrollivaid laboreid. Üks põhjuseid, miks kraanivett võib puhtaks ja tervisele ohutuks pidada, peitubki just selle korrapärases testimises. Kraaniveele esitatakse sageli oluliselt suurem hulk erinevaid seadusest tulenevaid puhtuse ja tervislikkusega seotud nõudmisi. Veevärkide vett testitakse regulaarselt, samal ajal kui pudelivee tootjatelt nõutakse mikroobiproove oluliselt harvemini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles