Ansipi ja Ashtoni kohtumisel keskenduti idapartnerlusele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel peaminister Andrus Ansipi ja Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherine Ashtoni kohtumisel räägiti Euroopa Liidu idapartnerlusest, eelkõige Ukraina tulevikust.

Peaminister kinnitas kohtumisel, et Eesti ootab novembris Vilniuses toimuvalt idapartnerluse tippkohtumiselt assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu sõlmimist Ukrainaga, mis viiks Ukraina suhted Euroopa Liiduga uuele tasemele.

Samas on kasvanud Venemaa jõupingutused alternatiivse majandusruumi ehk tolliliidu laiendamisel, millega liitumiseks avaldab Venemaa Ukrainale tugevat survet. Nii Ansipi kui ka Ashtoni hinnangul on Ukraina Euroopa Liidu jaoks oluline. «Me ei saa Ukrainat kaotada,» ütles Ashton kohtumisel ning avaldas lootust, et ka Ukraina teeb jõupingutusi lepingu sõlmimiseks.

Assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu sõlmimiseks on Ukrainal muuhulgas vaja reformida ka oma kohtusüsteemi. «Me ei aktsepteeri selektiivset kohtumõistmist ja Ukraina on teinud samme selle probleemi lahendamise nimel,» ütles peaminister Ansip, kes oli käesoleva aasta aprillis visiidil Ukrainas.

Lisaks räägiti kohtumisel ka Euroopa Liidu koostööst Kesk-Aasia riikidega, kus peaminister Ansip on viimastel aastatel palju käinud. Kohtumisel tõdeti, et koostöö Kesk-Aasia riikidega on oluline ning selle nimel tuleb teha tööd ka Euroopa Liidu tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles