Männik: keemiarünnaku taga paistavad al-Assadi käed

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Männik.
Erik Männik. Foto: Laura Oks

Tõenäoliselt on keemiarünnaku taga Süüria valitsus, sest al-Assadil on mässuliste vastu suuri raskusi ning ta on sattunud väljapääsmatusse olukorda, ütles Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur Erik Männik.

«Keemiarelv tundub olevat al-Assadi jaoks selline vahend, mida väljapääsmatus olukorras kasutada: keegi ei ole talle ju väljapääsu pakkunud, keegi pole öelnud, et kui sõlmitakse rahu, siis mis al-Assadist saab ja kuhu ta minna võiks,» sõnas Männik Vikerraadio saatele Uudis+.

«Viimase sariinirünnaku kohta on eksperthinnangud sellised, et isegi kui see oli lavastus, siis midagi nii mastaapset lavastada on väga keeruline. Mida kindlamad hinnangud keemiarünnaku kohta tulema hakkavad, seda suurem on tõenäosus, et lääneriigid peavad midagi tegema,» ütles Männik.

See ei saa aga lihtne olema. «Riik, kus on 22 miljonit elanikku, tohutud relvalaod - sinna sekkumine tähendab nii suurte väekontingentide hõlmamist, et suuremastaabilise rünnaku korraldamine tundub praegu võimatu.»

Ka õhurünnakute korral oleksid lääneriigid ilmselt väga ettevaatlikud, sest mässuliste seas on suur hulk radikaalseid islamiste ja nende pommitamine tekitaks laialdase vastukaja kogu islamimaailmas.  

«Ei maksa unustada, et mässuliste taga on kaks sunniitlikku riiki – Katar ja Saudi Araabia ja al-Assadi taga on Iraan ja Hezbollah. Sõda jätkub niikaua kuni välismaalt tulevad relvad,» leidis Männik.

Mis on sariin?
Sariin on närviparalüütiline gaas, mis halvab närviimpulsid. Kui lihasele antakse käsk pingutuda, siis ta pingutub ja nii jääbki. Inimese jaoks tähendab see lihaskrampe ja surma hingamislihaste töö lõppemise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles