Lääneriigid võivad sekkuda ka ÜRO mandaadita

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalised jõud Süüria ümbruses.
Sõjalised jõud Süüria ümbruses. Foto: © GRAPHIC NEWS

Kaks ja pool aastat väldanud Süüria kodusõda paistab jõudvat uude faasi – mitmed lääneriigid on nädala eest korraldatud keemiarünnakud hukka mõistnud ja jõuliste avaldustega Süüria režiimile survet avaldanud. Nii USA, Suurbritannia kui ka Prantsusmaa on ähvardanud sõjalise jõuga sekkuda.

President Bashar Assadi sõnul on keemiarünnaku kajastuse puhul tegu opositsiooni propagandaga, mille najal lääs ründamiseks põhjust otsib. Samal meelel on ka Süüria liitlane Venemaa, kelle sõnul pole ÜRO julgeolekunõukogu mandaadita võimalik ühtki sõjalist sammu astuda. Ometi on nii USA president Barack Obama kui ka Briti välisminister William Hague kinnitanud, et sõjalise interventsiooni jaoks pole ÜRO mandaat tingimata vajalik.

Ka opositsiooniline Süüria Rahvuskoalitsioon teatas eile, et nn Süüria sõprade koalitsioon on valmis Assadi režiimi sõjaliste meetmetega mõjutama. USA kaitseministri Chuck Hageli väitel on nende sõjavägi valmis juhuks, kui Obama peaks otsustama rünnata. Reageerinud on ka Briti peaminister David Cameron, kes lõpetas enne õiget aega nii enda kui ka parlamendi suvepuhkuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles